Възможността някой да се опитва да комуникира с нас води

...
Възможността някой да се опитва да комуникира с нас води
Коментари Харесай

Мощни радио сигнали идват от галактика на разстояние 3 милиарда светлинни години

Възможността някой да се пробва да комуникира с нас води до най-различни старания да се проучват звуците, долавяни от вселената. Сред тези звуци, които телескопите прихващат най-интригуващи са така наречен бързи радио залпове (fast radio bursts – FRB). Тези „ галактически подсвирквания “ биват прихващани рядко и съставляват прояви на сила, съществуващи в границите на няколко милисекунди, само че могат да генерират силата на 500 милиона слънца.

Към днешна дата са прихващани по-малко от 20 такива бързи радио залпове, само че учените не знаеха кой или какво ги предизвиква – до в този момент.

Използвайки световната мрежа от мощни телескопи, екип астрономи най-сетне съумя да уточни един от източниците на тези необикновени сигнали от космоса. Тяхното изследване, оповестено в редица издания като Nature и Astrophysical Journal Letters, разказва по какъв начин са съумели да разпознават FRB сигнала, приближаващ от вселена джудже, която се намира на към 3 милиарда светлинни години от нас.

Въпросният мистериозен радио сигнал, наименуван FRB 121102 е открит преди две години от Шами Чатърджий от астрономическия департамент на Университета Корнел. Точно този FRB е забавен с това, че предаваните сигнали наподобява се повтарят, което оказва помощ за свиване кръга на търсене на вероятните източници.

Знаехме, че би трябвало да е някакъв механизъм, кадърен на повтаряне “, изяснява Чатърджий пред National Geographic. “ Не може да са неутронни звезди блъскащи се една в друга и унищожавайки се взаимно или нещо сходно . ”

Екипът съумява да локализира източника на FRB 121102 благодарение на доста мощни спътници. Те посветили на задачата всичките 27 сателитни чинии с диаметър 82 фута (25 метра) в огромната радио обсерватория в Ню Мексико. След интервал от шест месеца, който включвал наблюдения в размер на 83 часа, екипът съумял да улови девет изображения на FRB 121102. След това те употребявали мощния оптически телескоп Джемини, с цел да конкретизират източника на сигнала до галактиката – джудже, отстояща на 3 милиарда светлинни години от Земята.

Gemini Observatory/Aura/NRC

За да удостовери данните, екипът прегледал още веднъж сигнала този път през мрежата от мощните европейски телескопи. Тогава, съгласно Чатърджий, FRB 121102 “включил турбото, ” излъчвайки залпове, които се повтаряли приблизително на всеки час.

В този миг учените съумели да посочат източника на сигнала в самия център на галактиката джудже, който център в действителност е солидна черна дупка . Това може да значи, че сигналът е предизвикван от самата черна дупка или че може да е резултат от нещо друго покрай нея, да вземем за пример газообразните остатъци на супернова в черната дупка или неутронна звезда в нейна орбита.
Едно от забавните неща за тези бързи радио залпове е, че към момента не сме доловили подобен от нашата вселена. Изглежда техният източник постоянно е на доста, доста светлинни години разстояние и това е повода Чатърджий да има вяра, че разгадаването на техния феномен ще ни помогне да научим доста за предишното на вселената.

„ Възможно е да имат нещо общо с еволюцията на вселената “, споделя той. „ Това е нещо, което се е случило преди 3 милиарда години, когато вселената е била малко по-различна в сравнение с е през днешния ден. Странно е – това се е случвало преди 3 милиарда години, само че не се е случвало преди 3 милиона години.

От друга страна, допустимо е да получаваме доказателства за FRB сигнали от близки места, само че да ги мислим за интерференция, причинявана от неща като мобилни телефони, спътници, радари… Посочването на черната дупка като източник на  FRB 121102, не значи, че всички бързи радио залпове се предизвикват при идентични условия. Може да има разнообразни типове, а ние към момента да не сме ги срещали. При всички случаи са нужни още проучвания.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР