Възможно ли е софийската Перловска да бъде зарибена? Този въпрос

...
Възможно ли е софийската Перловска да бъде зарибена? Този въпрос
Коментари Харесай

Екомининстърът Юлиян Попов: Риба в Перловска река ще има, за електричество ще видим

Възможно ли е софийската Перловска да бъде зарибена? Този въпрос сложи министърът на екологията Юлиян Попов в профила си във Facebook, с което отвори дълга полемика и изобретателни хрумвания по тематиката.
„ Колкото пъти мина около Перловската река, си задавам два въпроса: Защо в нея няма риба? Защо не създава електричество? Риба ще има, за електричеството ще забележим “, написа той.
Някои консуматори разясняват, че преди години е имало риби в Перловска река а други припомнят, че неслучайно назовават реката „ Канала ”, защото и водите, и коритото ѝ не са изключително чисти и първо би трябвало да се отстранят боклуците.
Трети припомнят, че реката е проектирана като канал, който да поеме потопа при наводнения, и е рисково да се трансформира предназначението ѝ. Както и че първо би трябвало да се построи канализация за кварталите „ Бояна “, „ Драгалевци “ и „ Симеоново “.
Последователите на министъра в мрежата шеговито оферират още риболовците да се пускат с каяци по реката и да плуват електрически риби и червени херинги в нея. Някои от тях споделят, че са виждали каракуда и пъстърва в Перловска река, както и че сами са пускали златни рибки във водите ѝ.
Други се отнасят по-сериозно към тематиката и показват възхищението си към каменните ѝ зидове, поради които обаче зарибяването би било „ невероятно “. Описват се и цели концепции за развиване на речното пространство:
„ Защо няма проведено градско пространство по брега, както в толкоз доста други градове – кафенета, ресторантчетa, спортни площадки, детски площадки, места за улично изкуство и графити, креативен ателиета, галерии навън, кътове за отдих, заграждения за домашни любимци “, пита под поста на министъра Роси Михова, представена от БТВ.
Идеята за производството на електричество е по-малко дискутирана под поста, като израз намира главно недоумението по какъв начин би могло това да се случи.
„ Шегуваш се. Не е задоволително дълбока за тази цел, а при изобилен дъжд равнището се подвига доста и ще отнесе всевъзможни риби и други животни. Ама не пречи да усвоите парите по някой европроект “, написа зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.
„ Толкова те поддържам за тази концепция!!! Хайде, реализирай я, до момента в който имаш инструментите на властта!!! “, написа Гергана Паси – посланик и някогашен министър на европейските въпроси.
Бъдещото развиване на Перловска река остава отворено за хрумвания, съществуването на реката като река – също.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР