Възможно ли е сами да си отглеждаме вкусни и здравословни

...
Възможно ли е сами да си отглеждаме вкусни и здравословни
Коментари Харесай

Супермаркет в задния двор - кога, ако не сега?

Възможно ли е сами да си отглеждаме вкусни и здравословни храни, изключително по време на изолираност, ни споделя днес нашият гост-автор Боряна Михайлова от botanika.bg в цветната ни графа „ Тайната градина “.

Покачващи се цени, понижаващо се качество, рецесия, карантина… За страдание, достъпът до качествена храна става все по-сложен. Не знаем какво попада в организма ни, когато ядем плодове и зеленчуци. А не щеш ли в този момент даже не можем да отидем умерено до магазина и да си купим свежи артикули!

Има метод да бъдем по-автономни и сами да отглеждаме здравословни храни! Можем да си създадем " БИО " супермаркет на балкона! 



Планирането е първият и най-важен миг. Разполагате с лимитирано пространство и това е съществено предизвикателство – по какъв начин да употребявате всеки сантиметър по този начин, че да се възползвате от оптималната годишна продукция. Възползвайте се от опциите по вертикала, с цел да създадете повече пространство.

Потърсете в интернет разнообразни хрумвания за отвесна градина и удвоете мястото, с което разполагате. Помислете и за разнообразни от нормалните саксии, съдове за засаждане – сандъчета за парапет, стенни саксии, висящи съдове и подпори. Отглеждайте повече увивни растения. Можете да създадете в допълнение пространство и с цветарник или друга стойка за повече саксии.

Според ревюто на балкона пресметнете какъв брой часа дневна светлина получават растенията ви. Повечето подправки и зеленчуци би трябвало да получават най-малко 6 – 7 часа директна светлина всеки ден!



Следващата стъпка е да изберете какво ще отглеждате. Много е значимо да отглеждате растения, които обичате да ядете, с цел да ги отглеждате с обич и с отношение. Ето някои подобаващи за развъждане на балкон растения, а вие изберете по свои усет:

Домати, краставици, моркови, люти чушки, маруля и всички нейни производни, репички, лук, чесън, грах, спанак, ядливи цветя и всевъзможни подправки. Можете да отглеждате и дребните, само че по този начин потребни и цялостни с значими субстанции, горски плодове – ягоди, боровинки и други

Отгледаните от семена растения са по-издръжливи на неподходящи условия и стрес, по-плодородни и по-дълготрайни. Наред със зеленчуците можете да отглеждате и обичани цветя на балкона. Много от тях са в помощ на зеленчуковите растения и ги пазят от вредители. Хем красиви, хем работливи! Такива са невен, латинка, петунии, лавандула, детелина и хризантеми. Ароматът им отблъсква и досадните мухи и комари.



Преди да засеете семената, би трябвало да си набавите верните съдове, в които ще отглеждате растенията. Независимо от сорта, всички растения се развиват по-добре в саксии от естествени материали. Глината да вземем за пример е шуплест материал и разрешава на корените да дишат по този начин, че даже и да сте преполели растението, вероятността корените да загният е дребна. По-скоро водата ще се изпари през стените на саксията.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР