Възможно ли е премиерът Кирил Петков наистина да е уговорил

...
Възможно ли е премиерът Кирил Петков наистина да е уговорил
Коментари Харесай

Възможно ли е газът от САЩ да е по-евтин от руския? Истината

Възможно ли е министър председателят Кирил Петков в действителност да е уговорил с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис природен газ на цена, по-ниска от тази на „ Газпром “, какво заяви държавната пресслужба?

Според Ивайло Мирчев от Демократична България това е допустимо поради прекомерно високите стойности, на които последно е продавала „ Газпром “, написа Флагман.

" За България ще има безусловно сигурни доставки на природен газ. Още предходната седмица ние казахме, че цената на природния газ съвсем несъмнено от май до декември 2022 година ще бъде по-ниска от тази, реализирана сред януари и април, когато ние купувахме съветски газ. И крайната цена от газовия микс до края на годината - от май до декември, ще бъде по-ниска и това ще е добре за бизнеса; ще бъде добре и за битовите клиенти на съответните сдружения ", сподели Мирчев. 

 Според него няма никакъв проблем за доставка на полутечен газ към България. 

" Вече минаха близо две седмици, откогато газът беше спрян. Няма по никакъв метод прекъсване на доставките. Не единствено това, а в " " се нагнетява - към този момент минава 20%. И няма никакво ограничение към предприятията, към топлофикациите или към някой различен в доставките на природен газ ", изясни Ивайло Мирчев. 

Според него най-вероятно американският газ ще идва от терминал в Гърция. 

Въпреки че ще идва с кораби, цената може да е по-инска от съветския газ, защото  единствено за една година! LNG-газът поскъпнал значително, както съветският, счита Мирчев, само че добави, че няма информация за какъв брой време е контрактувана доставка от Съединени американски щати.

Той съобщи обаче, че е доста значимо да имаме микс от няколко източника -не единствено от Съединени американски щати само че и от Катар или от Египет, с цел да може да си подсигуряваме енергийната самостоятелност.

Бившият отраслов министър Делян Добрев от ГЕРБ също счита, че има възможност България да купува по-евтино от Съединени американски щати. Той обаче изрази съмнения, че това може и да не е правилно, защото било известно, че Кирил Петков е скаран с истината.

Освен това било значимо дали става въпрос за дълготраен контракт, за един или за няколко танкера с полутечен газ (LNG) от Съединени американски щати.

" Ако е правилно, несъмнено това е добра вест ", сподели Добрев. " Свикнахме министър председателят Кирил Петков да има много фриволно отношение към истината. Т.е. ние нямаме детайлности във връзка с цената, не знаем с кой бенчмарк я съпоставят, с цел да кажат, че е по-ниска. Т.е. би трябвало да забележим повече детайлности. За един танкер ли става въпрос или става въпрос за 20. На нас ни трябват 20 танкера на година, с цел да задоволим потребностите на България. Ако тази ниска цена е за един танкер, не сме създали кой знае какво. А и тази ниска цена какъв брой е ниска? Руската цена е 70 евро на мегаватчас от идващия месец. Т.е. този танкер на по-ниска цена ли е, или е на по-висока? Един танкер ли е, или са доста? Тази цена трансформира ли се във времето? Защото знаете, че формулата с " Газпром " търпи смяна всеки месец и е обвързвана със спотовите пазари и с петролните деривати. Т.е. има въпроси, на които ние нямаме отговор ", изясни депутатът. 

Той попита и включена ли е в цената цената на превоза, на регазификацията, на преноса до България. 

" Нищо не е ясно от това, което чухме досега, с изключение на едно заричане, една клетва от премиера, че газът е по-евтин. Но позволете ни да се съмняваме, тъй като опитът ни с това държавно управление и истините, които споделят, е не добър ", добави Делян Добрев. 

След репортерско запитване, той сподели: " От Съединените щати газът може да бъде по-евтин. Това е въпрос на търговски договаряния. Ние се надяваме те да са защитили по-ниска цена от съветската и този контракт да е дълготраен. Т.е. да не става въпрос единствено за един или два танкера. Това го твърдим още от февруари месец. "

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР