Възможно ли е мъж от Кушла да е живял 107

...
Възможно ли е мъж от Кушла да е живял 107
Коментари Харесай

Черното злато на Родопите лекува счупено и безчет болежки

Възможно ли е мъж от Кушла да е живял 107 години с помощта на „ черното злато “, което го има единствено в региона на това родопско село? Въпрос, който си задават локалните поданици, само че и пристигналите в селото туристи и такива с болежки, за чиито лек е мумията.

25 души живеят в селото на мумиото, мумията, мумичката, както още назовават черната лепката пръст, за което 24rodopi.com вече писа.
-->
Хиляди са идвали в Кушла, някои повтаряли, семейство от Хасково е идвало 3 пъти, твърди пред БТВ Фани.

В селото доктор не е стъпвал, само че хората се лекуват с " мумята ". С „ черното злато “. Мазна черна, лепкава пръст с невероятни лечебни свойства. Съдържа атомен (йонен) калций, който непосредствено се всмуква от организма и по този метод се случва „ магията “ - счупено, навехнато, набито или ударено за доста бързо време минава.

Село Кушла е малко селце на границата с Гърция, не надалеч от Златоград. Известно е с пещерите и скалните формирания наоколо. От 25-те поданици, 12 са дами.

Пъстрите им облекла се виждат от надалеч. Всяка една от тях се придвижва със свое лично магаренце. По-често са в планината, по следите на мумиото - по този начин назовават черна лепкава пръст с лечебни свойства.

“Черна пръст, само че не е на всички места тази пръст, който пристигна пита – каква е тази вашата черна мумия. Нашите остарели са лекували по този начин. Моят баща и дядо, и прародител живееха 107 години ”, споделя пред bTV Севдалина Асенова, гражданин на селото.

“Помага на счупено, на кокошки, на животни, на хора ”, добави Фани Георгиева, гражданин на селото.

Според локалните в село Кушла е единственото находище на лечебната тиня, само че тя е добре позната и в други страни по света като Китай, Русия, Непал и Монголия. Намира се най-често в пещери и пукнатини на скали. Наричана е още " кръвта на планината ". Заради лековитите му сили хората в село Кушла го назовават черното злато.

“Отиваме, събираме и тогава като имаме, слагаме я в кофичка и вода. Тя седи 4-5 дни и се разтваря. Повечко може да поседи и то няма доста разлика. Като поседи във водата, то се не скапва. Като е изсушена, може би до две години. Вкусът е прекрасен, ние сме си привикнали ”, акцентира Севдалина Асенова.

Мумиото или мумята няма период на валидност. Жените я прецеждат и овалват черни топки, които сушат на слънчева светлина няколко дни. След това вършат разтвор от сместа и пият. Калната вода лекува заздравява костите. С нея най-често дамите лекуват навехнато и счупено.

“Тя не може да ти навреди, не може. Аз имам експерт, дядо, прародител, в случай че ще им навреди са щели да ми кажат. Сега доста като ми прилошее, вземам си от чувала, наливам си кг и половина и разбърниквам, и на всяко влизане и излизане, разрушавам си и пия. Чувстваш я в костите ”, сподели Фани Георгиева.

Фани е локалната лечителка. Повече от 30 години работи в здравната работа в селото. Днес приема хора от цялата страна в дома си. 

“Безплатно ги церя ”, сподели тя. 

Фани разполага с химичен разбор, който демонстрира състава на веществото. Той се разграничава от този на класическото мумио, известно и като шилажит. Сред главните химични детайли, които родопското мумио съдържа са калций, желязо и магнезий.



За думата мумио се споделя, че произлиза от гръцката дума " mumia ", означаваща " непокътнато тяло ". Никой в селото не може да каже по какъв начин е намерено черното злато и от по кое време се употребява като лек. За жителите на Кушла, националната медицина не е единственият метод, с цел да излекуват болежките си. Всички пият и медикаменти, вървят и на доктор. Независимо, обаче дали пият мумьо или лекарство споделят, че без религия силата му не е задоволителна, с цел да излекува.

И тъкмо като модерните инструктори, за благополучен живот поучават за повече придвижване, повече сън и чиста храна.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР