Възможно е по Коледа да зареждаме по-евтино гориво заради спада

...
Възможно е по Коледа да зареждаме по-евтино гориво заради спада
Коментари Харесай

По-евтини горива по Коледа: мечта или реалност?

Възможно е по Коледа да зареждаме по-евтино гориво поради спада в цените на интернационалните пазари. Обнадеждаващата информация заяви пред Дарик радио ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев.

След ужаса, който пазарът на горивата е претърпял в петък, поради срутва на цените, все още към този момент се регистрира повишение. Като цяло обаче чувството е за намаляване в цените на горивата на интернационалните пазари, споделя Терзиев.

Пазарът на горива е сложен за прогнозиране, защото е доста неустойчив и се въздейства от клюки, а всяка провокативна информация води до съмнения в цените, показва той.

Настоящите цени бяха предстоящи преди 1-2 месеца. В момента сме в интервал на пик и плато. Ако обстановката се резервира и няма възобновяване на цената, може да чакаме по-ниски цени в средата или към края на декември, изяснява ръководителят на БПГА.
Няма смисъл от отваряне на Държавния запас

Той разяснява и апелите за отваряне на Държавния запас по образеца на Съединени американски щати и Япония, които освободиха от запасите си на горива. Стратегическите петролни запаси в Съединени американски щати са доста по-големи и задачата им е точно балансиране на цените на нефта на интернационалните пазари. Българските държавни ресурси са със напълно друга цел – да се употребяват при изключителни обстановки. Запасите ни са толкоз дребни, че могат да повлияят на цените у нас за 1-2 дни, само че не и на тези в района или в Европа.

Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци на горива също планува, че спадът на цените най-вероятно ще продължи, само че е мъчно да се предвижда за какъв интервал от време. " Нашите търговци на горива са принудени да лъкатушат сред чисто пазарните механизми, диктувани от международния петролен пазар и тежките регулации у нас ", показва Тенев.

По думите му у нас няма дефицит на горива и по тази причина няма нужда Държавният запас да бъде отварян. Тенев поучава потребителите да поддържат транспортните си средства изправни за понижаване на разхода на горива.
Временно ли е поевтиняването?

Само допреди 3 седмици обстановката на пазара на горива беше радикално друга и поевтиняването им изглеждаше като красива заблуда. Горивата поскъпваха седмици наред, а възобновяване на потреблението изстреля цените им до 3-годишен връх. Бензинът и дизелът се покачиха с по 30% от начало на годината, а газта с съвсем 60% през първите 10 месеца на годината.

Най-масовият бензин А95 се продаваше за над 2,40 лева за литър, а прогнозите бяха, че към коледните празници цената му ще удари 2,50 лева

Днес междинната цена на А95 у нас е 2,45 лева за литър, само че на най-големите бензиностанции приближава 2,50 лева Нафтата " гони " 2,55 лева за литър на същите бензиностанции, въпреки междинната ѝ цена да е публично 2,51 лева, демонстрират данните от уеб страницата Fuelo.net.

Дори да се случи предстоящото поевтиняване, то евентуално ще е единствено краткотрайно. Тенденциите в дълготраен проект са тъкмо противоположните – за все по-скъпи горива. Цените на бензина у нас ще скочат до 3,20 лева за литър, а дизелът ще нарастне до 3,40 лева за литър. Поскъпването се чака през 2023-2024 година и ще бъде вследствие на новите европейски правила и по-високи акцизи за горивата, плануват от БПГА.

" Цените са интернационалните, а някак си джобът ни е български ", призна Живодар Терзиев пред bTV преди няколко месеца.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР