Възможно е десетки руски шпиони да работят в Швейцария под

...
Възможно е десетки руски шпиони да работят в Швейцария под
Коментари Харесай

Швейцария - рай за руски шпиони под прикритие?

Възможно е десетки съветски шпиони да работят в Швейцария под прикритието на дипломати. Това сочи годишният отчет за националната сигурност, оповестен от швейцарските секрети служби в понеделник, 26 юни. От към 220 души, упълномощени в съветските дипломатически и консулски задачи в Женева и Берн като дипломатически, механически или административен личен състав, минимум една трета от тях евентуално и сега работят за съветските секрети служби ", се акцентира в документа.

Масови експулсирания след случая " Скрипал " и нахлуването в Украйна

Много страни в Европа и Северна Америка експулсираха огромен брой съветски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие, след отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му във Англия през 2018 година и откакто Русия стартира пълномащабна военна инвазия в Украйна, четем още в отчета. А това е подкопало съществено опциите на съветските специфични служби, се прибавя там.

Април 2018: четирима съветски офицери от ГРУ се насочат към самолета, откакто Нидерландия ги изгони за кибершпионажСнимка: picture-alliance/AP Photo/Dutch Defense Ministry

В същото време броят на съветските шпиони в Швейцария е останал неизменен - частично поради това, че доста интернационалните организации работят точно от Швейцария. В алпийската страна има и " десетки чиновници на разузнаването " от Китай, които работят под дипломатическо или консулско прикритие. Въпреки това КНР има " доста по-малко такива чиновници от Русия ", счита швейцарската контраразузнавателна работа.

Войната в Украйна ще се проточи

Част от текста е посветен на войната в Украйна. Авторите на отчета считат, че е малко евентуално тя да бъде решена по боен път до края на 2023 година – по-скоро този спор ще бъде нескончаем. И колкото по-дълго продължава той, толкоз повече може да се ускорява натискът на Запада върху Киев да стартира договаряния с Москва за преустановяване на огъня, се споделя в документа. В тази връзка се припомня и за ависимостта на Украйна от поддръжката на западните съдружници.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР