Възможно е да има нова вълна на COVID-19 в края

...
Възможно е да има нова вълна на COVID-19 в края
Коментари Харесай

Възможна е нова вълна на ковид в края на март

Възможно е да има нова вълна на COVID-19 в края на март, защото започнаха да циркулират нови разновидности на вируса. Това съобщи клиничният имунолог проф. доктор Мариана Мурджева от Националния имунизационен щаб пред Нова тв.

„ Това са генетични разновидности на вируса и чакам да продължава да ги има. Възможно е да има и други. Има огромен селекционен напън върху вируса и това е резултат от неговата циркулация измежду обществото. Това води до понижаване на патогенния му капацитет, само че го кара и да се трансформира по метод, по който да заобикаля възможни промени в средата, които биха го омаломощили ”, изясни още тя.

В момента има три разновидности на ковид, уточни имунологът. „ Британската разновидност към този момент циркулира из Европа, другата е южноафриканската, а последната идва от Бразилия ”, разяснява тя.

„ Една от имунизациите, за която към този момент се знае, че работи против английската линия, е имунизацията на NovaVax, която има и много висока резултатност – 89%. Другата ваксина, която също е тествана върху южноафриканската разновидност, е имунизацията на Jansen, тя е с обща успеваемост 66%, само че е потвърдено, че успеваемостта против южноафриканската линия е по-слаба ”, сподели още Мурджева.

По думите й антителата на ваксинирани с имунизацията на Pfizer, могат сполучливо да обезвреждат новата английска разновидност на COVID-19. „ По отношение на AstraZeneca, чакаме да получим съответни резултати за клиничните изпитвания, само че досега се знае, че е изпитвана в 4 изпитвания, някои от които във Англия и Южна Африка. В две от тях се демонстрира, че имунизацията има добра резултатност ", показва имунологът. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР