Възможна ли е нова мигрантска вълна и застрашена ли е

...
Възможна ли е нова мигрантска вълна и застрашена ли е
Коментари Харесай

Възможна ли е нова мигрантска вълна /ОБЗОР/

Възможна ли е нова мигрантска вълна и застрашена ли е страната ни. Отговор на тези въпроси търсят специалистите по въпросите на Близкия изток, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши Европейски Съюз, че ще пусни 3,6 милиона бежанци към Европа. Повод бяха рецензиите на Европейски Съюз към стартираната от Анкара трета военна интервенция Северна Сирия, наречена  „ Извор на мира “.

ВИЖ ОЩЕ: Ердоган: Операция " Извор на мира " в Сирия стартира

„ Здравейте, Европейски Съюз, събудете се. Казвам го още веднъж: в случай че се опитате да визиите нашата интервенция там като настъпление, задачата ни ще е елементарна: ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас ", увери Ердоган в тирада пред Народното събрание в Анкара.

Борисов отново става медиатор, упорства Брюксел да спре нападките против Турция

 " Ще помоля сътрудниците в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, тъй като Брюксел е надалеч, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради няма да ги спрат, когато стартират да идват със стотици хиляди. Това го изживя цяла Европа ", съобщи през днешния ден по време на обиколките си в страната министър председателят Бойко Борисов. Той съобщи, че има спогодба с Ердоган за мигрантите и  турските управляващи прецизно съблюдават съглашението с България.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: С Ердоган имаме спогодба

" Аз персонално няколко пъти съм употребен за медиатор сред Европа и Турция, добави още Борисов. Премиерът съобщи, че точно тази позиция ще показа в четвъртък в Брюксел.

Чуков: Възможно е терористи да дойдат в Европа

Възможна е нова мигрантска вълна към Европа вследствие на турската намеса в Сирия, разяснява в предаването „ Метроном “ на Радио „ Фокус “ арабистът проф. Владимир Чуков.

Над 100 000 души към този момент са напуснали домовете си. На този стадий те отиват към вътрешността на страната, която е територия на държавното управление на Башар Асад, разяснява той. „ Значителна част от тях ще се насочат към Европа. Това е първата огромна заплаха. Втората е ориста на арестуваните пандизчии от ДАЕШ от „ Ислямска страна “. За страдание виждаме словесно държание на някои турски представители, че тези пандизчии ще бъдат върнати в тяхната татковина, т.е. да си вървят в Европа. Това е огромен проблем. Какво ще се случи с такива хора, които са откровени терористи и убийци “, попита той.

Проф. Владимир Чуков сподели още, че въпросът е дали те ще бъдат употребявани за рекет върху Европа. За страдание, все още няма фактор, с който Европа да съумее да респектира Турция и да прекъсне военната намеса, уточни специалистът.

Керемедчиев: Заплахата не е толкоз сериозна

 Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев обаче не приема по този начин съществено опасността на Ердоган да наводни Европа със сирийски бежанци. Пред бТВ Керемедчиев разяснява, че тя е мъчно изпълнима, защото тези бежанци не са съсредоточени на едно място и не могат да бъдат подкарани като стадо, а сходна интервенция изисква голяма логистика.

Турция може обаче да изпрати групи от 5-10 000 мигранти на границата си с страните от Европейски Съюз, само че това може да има непредвиден резултат и да втвърди позицията на Европа към Ердоган и неговото ръководство.

„ Открай време Ердоган има този нападателен метод на държание към европейските водачи, само че той много подценява дипломатичността, с която досега му се дава отговор ", разяснява Керемедчиев. Турция има огромно и интензивно население, може да пази своя суверенитет, само че Европейски Съюз е един от главните ѝ стопански сътрудници и максимален вложител в югоизточната ни съседка, която сега никак не е цветущо икономическо положение. Именно поради икономическите проблеми Ердоган се бореше толкоз доста за привличането на инвестицията на „ Фолксваген ”, означи Керемедчиев. Според него цел №1 на Турция е да не се сътвори кюрдска страна и това е в основата на нейната интервенция в Сирия. „ Има 20-милионното кюрдско население, което е разпръснато по целия свят, то е единственото, което няма лична страна. ", означи специалистът по интернационалните връзки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР