Възможен ли е поглед отвъд парламентарните избори, извън интригата, коя

...
Възможен ли е поглед отвъд парламентарните избори, извън интригата, коя
Коментари Харесай

Парламентът на лакеите, работа на куб и грънци? |

Възможен ли е взор оттатък парламентарните избори, отвън интригата, коя политическа мощ ще получи мандат за сформиране на държавно управление и кой ще взе участие в него? Отчасти да. Какво би трябвало да забележим в идващия парламент и в идващия политически цикъл?

Повече плурализъм

Отиващото си Народно заседание може да бъде наречено “Парламентът на лакеите ”. То ще бъде запомнено с унизителната си угодливост пред министър-председателя, достигнала до цялостна капитулация на най-важната институция в представителната народна власт. Разумно е да чакаме новото Народно заседание да бъде по-народно, т.е. да бъде парламент с повече плурализъм и с повече политически диспути. Той би трябвало по-често да притиска и управлява държавното управление и по-малко да му се подчинява.

Отиващото си Народно заседание бе най-некадърният и безгръбначен парламент, съществувал след 1989 година В него част от опозицията вместо да смъква държавното управление твърдеше, че смъква цените на бензина. Няма политическа засегнатост почтена за подобен парламент! Думите бледнеят. Това обаче е мотив за оптимизъм. За Новото национално заседание би трябвало да е елементарно да обърне низходящата наклонност в качеството на българския парламентаризъм, която от крива се трансформира във вертикала ориентирана надолу!

Нов министър-председател?

Единственото нещо, по което сега има единодушие в родния политически миш-маш е, че би трябвало да има нов министър-председател! Това май даже към този момент и на министър-председателя му е ясно!? Преди 9 месеца прокуратурата зачена всеобщо неодобрение като нахлу в президенството, с което държавното управление води война от ден първи на сегашния президент. От средата на 2020 година в страната стартира да се построява публичен консенсус, че е нужен нов министър-председател. Отговорността за този политически консенсус е персонална – на основния прокурор и на самия министър председател. Съюзът сред прокуратура и държавно управление, който е изкуствен в поради мястото на прокуратурата в самостоятелната правосъдна власт докара отношението на обществото към отиващото си ръководство до точка на изкривяване.

Кой ще е министър-председател несъмнено зависи от гласоподавателите и от салдото в новия парламент? Има обаче справедливи процеси, които не могат да бъдат подценявани! Точно пренебрегването им от настоящето политическо статукво създаде огромна рецесия. Единственото, което резервира статуквото на власт и му разреши да изкуцука до края на мандата е COVID-19 рецесията.

В началото на изборната акция социолозите записаха преднина за ГЕРБ. Възможно е, тя донесе изборна победа на екип, който счита, че посланието “Работа, работа, работа ”, е чудесна концепция в миг, когато огромна част от гласоподавателите са възпрепятствани да работят!? Тук е моментът да напомня афиш на Съюз на демократичните сили от парламентарните избори през 2001 година с посланието “Работа и сигурност ” визуализирано, посредством две ръце оформящи гърне. Тогавашните зевзеци незабавно го пренаписаха на “Работа и сигурност – грънци ”! Днес Съюз на демократичните сили е осиновен от ГЕРБ. Понеже политическото летоброене в ГЕРБ стартира от Бойко Борисов, а преди него е единствено мъгла, там не помнят “грънците ”. А в Съюз на демократичните сили даже е да си спомнят, не са им споделили. Приликата във опциите за дописване на посланията “Работа, работа, работа ” и “Работа и сигурност ” обаче е явна? Заключението от 2001 година “Грънци ” звучи като евъргрийн, който може да стане шлагер през 2021 година Вярно през 2021 година няма цар, само че пък има шут. Предвид културните особености на епохата шутът е точният облик, който да направи тройната работа на Бойко Борисов на “грънци ”.

Смяна вместо смяна?

Политическа смяна не се вижда, само че ще има промяна. По нашите географски ширини, промяната постоянно е единствената допустима форма на смяна. На 23-и октомври разгласих в OFFNews публикация озаглавена “От COVID-19 към политическа пандемия? ”. Не изтъквам себе си като класик, тъй като не съм! Само считам, че в случай че аз съм кадърен да видя нещо, което виждат също десетки или даже стотици хиляди българи, а държавното управление не го вижда и не осъзнава, тогава се постанова да му кажа, че е кьораво. Във въпросната публикация представена нагоре написах “В обхваната от политическа пандемия за българска страна настоящето и всяко последващо държавно управление са еднообразно неприятни. Единствената разлика е кой ръководи? В качеството на ръководството няма никаква разлика? ” Припомнете си въпросната публикация и да се надяваме, че нищо от написаното в нея няма да се случи.

Има късмет след парламентарните избори от 2021 година обществото ни да спре най-малко за малко производството на йерархични политически положения, конструирани към престижа на една персона. Ако на тези избори се откажем да сътворяваме представителна народна власт, която по степента на концентрация наподобява на аристократична страна, тогава изборите ще са били значими. Тогава промяната може да се трансформира в смяна!

Посткоронавирусна стопанска система

От първата алегорична имунизация в България, на 27-и декември 2020 година, до през днешния ден минаха малко над три месеца. Първата ваксина отиде да отбрани министър!? За съпоставяне във Англия първата алегорична имунизация бе сложена да отбрани 91-годишна дама. Ето ви разлика в държавността. На острова първо имунизират и защищават гласоподавателите, а в България се пробват да удължат живота на министрите. Там са значими обикновенните хора, а у нас хората на власт!

Три месеца след имунизацията на първия министър българското държавно управление, в полза на истината по сходство и държавните управления в други страни в Европейски Съюз, не се оправя със коронавирусната пандемия. По отношение на имунизирането против COVID-19, у нас резултатът от многото “работа, работа, работа ” е “грънци ”! По индикатор “дози, прилагани на 100 души ” единствено африканските страни, и то не всички, се оправят по-зле от българското държавно управление с имунизацията срещу COVID-19! Мароко да вземем за пример се оправя по-добре от нас, а Алжир, Тунис и Египет са на нашето равнище. Според данни на Евронюз оповестени на 17 март, едвам 1% от популацията на България има “завършена имунизация ”. Най-близката до нас страна е Финландия с 1.5% по този индикатор. По индикатора “дози, прилагани на 100 души ” от имунизираните обаче, Финландия има тройно по-добър индикатор от нас – 15 там към 5 в България.

В същата ранглиста Сърбия е с индикатор 32, Румъния е с 13, Гърция с 14. Затова няма да са отговорни гърците, в случай че вкарат спомагателни ограничавания за българи, искащи да летуват на гръцкото море. Българското държавно управление ще е отговорно! То удължи COVID-19 рецесията като не обезпечи задоволителен брой ваксини. Единствено Латвия е на нашето равнище от страните в Европейски Съюз с индикатор 6 за “дози, прилагани на 100 души ”. Русия е също с 6 и това споделя задоволително да потенциала и на съветската страна.

Лошото е, че новият парламент и идващото държавно управление няма да могат да насочат напъните си към оттатък коронавирусната стопанска система. На тях се пада задачата да се оправят с 99% от COVID-19 рецесията във връзка с имунизациите. В това отношение досегашното държавно управление е “Номер 1 ” както обича да се прави оценка единствено. Демек стои крепко на 1% от свършената “работа, работа, работа ”.

Машинното гласоподаване

Ако не бъде административно опорочено, машинното гласоподаване ще се трансформира в стандарт. На ръба сме да ограничим потреблението на хартиени бюлетини в изборния развой. Разбира се не би трябвало да ги отстраняваме. Да настояваме обаче през 2021 година те да са главен притежател на вота ни е все едно да твърдим, че радиото е най-важната медия във епохата на малкия екран и Интернет. И тук “работа, работа, работа ” свърши толкоз доста работа, че от ЦИК предизвестиха, че нямат потенциал да разгласят изборните резултати по-рано от 4-5 дни след изборния ден. Хубава работа!

Ако крайният резултат въпреки всичко не е “грънци ”, т.е. не е безпорядък, напрежение, оборване на изборите и така нататък, в случай че нарушаванията са под обичайното за последните 10 години ниво, ще би трябвало да признаем, че е свършена някаква работа. В тази връзка е значимо да гласуваме машинно. Това предотвратява опцията недоброжелателни представители на изборни комисии да създадат бюлетината невалидна. Освен това резервира преференциалното гласоподаване.

Накрая е значимо да поднеса извиненията си на почитателите на ГЕРБ, в случай че въобще са имали нерви да стигнат дотук, за сатиричната приложимост на посланието “работа, работа, работа ”. Моля да имате поради, че то идва от премиера Борисов, не от мен! Аз единствено си припомням по какъв начин преди 20 години от доста похвала и от доста приказки за работа, една друга работа стана на грънци!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР