Възгледите на Бащата на романтизма, завещал на поколенията своето фундаментално

...
Възгледите на Бащата на романтизма, завещал на поколенията своето фундаментално
Коментари Харесай

Уви, във всеки миг някъде по света се копае гроб и се проливат сълзи ~ Франсоа Рьоне дьо ШАТОБРИАН

Възгледите на „ Бащата на романтизма ”, завещал на поколенията своето фундаментално философско-културологично проучване „ Геният на християнството ” . Писателят-благородник, който има вяра в добродетелите и морала на християнската религия и изобличава рестриктивните мерки на политическата просвета.

 Portrait de Chateaubriand (1768 ~ 1848) par Anne-Louis Girodet, musée d’Histoire de la Ville et du Pays Malouin, Saint-Malo

Би трябвало да се опитаме да потвърдим, че от всички съществували в миналото религии, християнската е най-поетична, най-човечна, най-благоприятна за свободата, изкуствата и литературата; че актуалното човешко общество й дължи всичко: от земеделието до нереалните науки, от приютите за злочестници до храмовете, построени от Микеланджело и разкрасени от Рафаело. Би трябвало да покажем, че няма нищо по-божествено от нейния морал, нищо по-заслужаващо обич и удивление от нейните канони, теория и фетиш. Би трябвало да изтъкнем, че тя способства за разгръщането на гения, оформя усета, развива добродетелните усеща, вдъхва мощ на мисълта, предлага благородни мостри на писателя и съвършени модели на скулптора.
Из „ Геният на християнството ”, 1802

Справедливостта е хлябът за една страна – тя би трябвало постоянно да е гладна за правдивост.

Моралът е основата на обществото.

Младостта е щастлива, тъй като нищо не знае; старостта е нещастна, тъй като знае всичко.

Човешкото сърце наподобява на дърво, чийто сок лекува рани. Той обаче потича тогава, когато самото то е ранено.

Има Бог: тревите в долината и кедрите в планината го благославят, насекомото го възхвалява с жуженето си, слонът го приветства при изгрев слънце, птицата го възпява в листака, мълнията издава мощта му, а Океанът разкрива неговата безбрежност.

Християнството, постоянно в единодушие със сърцата, не повелява нереални и изолирани добродетели, а добродетели, извлечени от нашите потребности и също общополезни. То е сложило милосърдието като бунар на изобилието в пустините на живота.

Когато хората не имат вяра в нищо, те са подготвени да повярват на всичко.

Гонейки щастието, хората вършат голяма неточност: те не помнят, че всичко в тях е обречено на гибел, че на всичко един ден му идва краят. Нека личното ти самодоволство е безпределно, само че рано или късно твоето красиво лице въпреки всичко ще се трансформира в застинала маска.

Високите цели не се доближават с низки средства.

Презрението си би трябвало да изразходваме доста икономично, заради огромния брой нуждаещи се от него.

Всяка институция минава през три етапи – полза, привилегия и корист.

Докато сърцето съхранява желанията, мозъкът пази фантазиите.

Истинското благополучие коства малко; скъпо ли е, значи е долнопробно.

Източникът на злото е суетата, източникът на положителното е милосърдието.

Горите предшестват индивида, пустините го следват.

Ахил съществува единствено посредством Омир. Махнете изкуството и писането от този свят и ще отнемете цялата му популярност.

Аристокрацията минава през три поредни възрасти: възраст на превъзходството, възраст на привилегиите, възраст на суетата. При излизането от първата тя се изражда във втората и угасва в третата.

Човешката тъга не е безконечна, рано или късно изчезва, тъй като и на човешкото сърце настава краят; това е същината на личната ни незначителност – не сме способни даже дълго да скърбим.

Ако изстрадваш повече от всеки различен нещата от живота, не би трябвало да се впечатляваш от тази си орис - огромната душа би трябвало да поема в себе си  повече тъга от дребната душа.

Човек не се учи да умира, като убива други.

Уви, във всеки момент някъде по света се копае гроб и се проливат сълзи.

Животът не ми отива, гибелта ще ми стои по-добре.

Картина (заглавна): Portrait of Chateaubriand as Peer of France, 1828

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР