Въздушното замърсяване е обществен проблем. Той трябва да се реши

...
Въздушното замърсяване е обществен проблем. Той трябва да се реши
Коментари Харесай

Депутат на ДеБъ с плашещо разкритие, съобщи за хиляди жертви у нас: МОСВ да се заеме

Въздушното замърсяване е публичен проблем. Той би трябвало да се реши в партньорство с всички заинтригувани страни – и държавни, и общински, и самостоятелни подходи.
Това съобщи пред БНР пулмологът доктор Александър Симидчиев, народен представител от ПП-ДБ и зам.-председател на здравната комисия в Народното събрание.
Въздухът става все по-чист – това е научно потвърден факт, акцентира той и изясни:
„ Въздухът става лека бавно малко по-чист и по-малко нездравословен в сравнение с в предишното, само че това не значи, че той не е нездравословен. През 2021 година бяха признати новите стандарти за въздух на СЗО и те безусловно бяха на половина от това, което са били преди. Всяка година събираме от ден на ден и повече данни, че равнищата, с които преди сме се помирявали, имат измерим здравен резултат върху популацията “.
Фините прахови частици могат да обхванат в кръвта ни през белия дроб и оттова се разнасят из цялото тяло и повреждат всеки орган или система, даже и костите могат да бъдат повредени, означи доктор Симидчиев. По думите му последствията са голям брой.
Пред „ Хоризонт до обед “ той посочи, че смъртността в България в резултат на въздушно замърсяване се пресмята сред 12 до 15 хиляди индивида на годишна база. Това е не по-малко от 1000 души на месец, които умират в резултат на въздушно замърсяване в България, пресметна експертът.
Според него е належащо по-добро взаимоотношение сред здравното и екоминистерството. Въздухът не е отговорност единствено на едно министерство, а е отговорност на всички, безапелационен е доктор Симидчиев и акцентира, че има доста работа по тематиката. Депутатът моли Министерство на околната среда и водите да има по-активно отношение към всички други.
Нивата на замърсяване у нас не постановат вървене с противогази, увери доктор Симидчиев.
„ Това не е проблем, който може да решаваме на самостоятелно ниво. Това е проблем, който можем да решим единствено като общественост “.
Той означи, че всеки един от нас може да направи доста неща, с цел да бъде въздухът по-чист. Според него 40% от казуса може да се реши с самостоятелна смяна на държанието.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР