Въздухът в столицата става по-чист през последните години. Този извод

...
Въздухът в столицата става по-чист през последните години. Този извод
Коментари Харесай

Въздухът в София става по-чист през последните години, заяви екоминистърът

Въздухът в столицата става по-чист през последните години. Този извод направи министърът на екологията Нено Димов като се базира на сравнителни данни от премерване на равнища на замърсяването за 2014 и 2016 година

Основен замърсител в столицата, по думите му, е битовото отопление с твърдо гориво. Това умозаключение той направи пред публицисти като се базира на инспекция на министерството си. С мобилна измервателна станция са били измерени равнища на замърсяване в четири разнообразни точки в града с друг вид отопление и авто трафик.

До 2 пъти превишаване на нормите на фини прахови частици в атмосферния въздух е регистрирано в квартал " Бояна " на 17 ноември. Това демонстрират резултати от относително премерване в четири столични региона с разнообразни типове отопление и авто трафик, които Димов цитира. А в три от регионите – Младост, Студентски град и ул.Стамболийски – е нямало превишаване на допустимите правила на замърсяване. Замърсяването е било в края на работния ден – сред 17.00 – 23.00 часа. Датата за премерване (17 ноември) е била определена, тъй като това е бил най-студеният ден, обясниха от пресцентъра на ведомството.
" Това е още едно доказателство, което демонстрира, че главният замърсител е битовото отопление с твърдо гориво ", заключи Димов. Другият главен източник на фини прахови частици в столицата обаче си остава автомобилният трафик.
От ведомството са избрали четири характерни места за замерванията на фините прахови частици. Два от тези региона са с отопление на Топлоелектрическа централа – Младост и Студентски град, един е с отопление на твърдо гориво – квартал " Бояна ", и един е " характерен транспортен квартал " – на бул. " Стамболийски " против " Булбанк ".
Според Димов въздухът в София е по-чист от 2014 година
През 2014 година в София единствено в една станция са били измерени по-ниски излъчвания от нормата, до момента в който през 2016 година съвсем всички станции са били под нормата за междинни годишни излъчвания на фини прахови частици.
При брой дневни превишения се вижда " доста ясно намаление на замърсяването на въздуха в София, твърди Димов и прибавя, че това не значи, че са реализирани нормите: две станции се доближават, другите три към момента имат превишения, само че явно се вижда, че равнището е доста по-ниско от това, което е било през 2014 година ",.
" Ние сме безусловно безапелационни, че нерегламентирани горива от вида на гуми, облекла втора ръка, които жители си разрешават да горят, са неприемливи и при всички положения би трябвало да бъдат взети доста безапелационни ограничения,` съобщи още министърът, само че не посочи какви са тези ограничения. На среща с кметът Йорданка Фандъкова Димов се е схванал, че ще търсят " доста сурови решения за попречване на този развой, като ще разчитаме и на интензивността и на жителите ".

Най-сериозно превишаване на нормата за фини прахови частици на атмосферния въздух са регистрирани в градовете Видин, Монтана и Горна Оряховица. Според него за последните две години резултатът от измерванията в София е добър.

Той изясни, че се работи интензивно за решение казуса като за образец изброи редица срещи и конференции на тематика замърсяване на въздуха на национално и европейско равнище, само че не и съответни ограничения за справяне със обстановката тази зима. " Разбира се това не може да се случи за една нощ. Това е развой, който би трябвало да продължи ", приключи министър Димов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (79)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР