Въвеждането в експлоатация на нови руски бойни ледоразбивачи е най-добрият

...
Въвеждането в експлоатация на нови руски бойни ледоразбивачи е най-добрият
Коментари Харесай

Новата стратегия на САЩ за Арктика е безсилна срещу географията и руските ледоразбивачи

Въвеждането в употреба на нови съветски бойни ледоразбивачи е най-хубавият отговор на следващия изблик на американско двуличие за Арктика

На 7 октомври 2022 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди нова „ Национална тактика на Съединени американски щати за Арктическия район “, съгласно която Съединените щати имат намерение да усилят въздействието в района, както и да „ ръководят напрежението “ заради „ възходящата стратегическа конкуренция в Арктика, изострено от непровокираната война на Русия против Украйна и дейните старания на КНР да ускори въздействието си в района .

Стратегията е създадена за 10 години. Тя се концентрира върху сдържането на Русия и Китай в Арктика в четири области: сигурност, стабилно икономическо развиване, интернационално съдействие, изменение на климата.

В сферата на сигурността тактиката включва ограничение на опасността за Съединени американски щати и техните съдружници „ посредством създаване на качествата, нужни за отбрана на ползите на Съединени американски щати в Арктика, като в това време се договарят общи подходи със съдружниците и сътрудниците и се понижават рисковете от непреднамерена ескалация. " Това ще изисква „ наличието на държавното управление на Съединени американски щати в Арктическия район за „ отбрана на американския народ на суверенна американска територия “.

Сред арктическите съдружници и сътрудници на Америка са Канада, Дания (включително Гренландия), Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция.

Документът отбелязва, че " възходящото стратегическо значение на Арктика ускорява конкуренцията за оформяне на нейното бъдеще. "

В документа вярно се споделя: „ През последното десетилетие Русия влага съществено в разширение на военното си наличие в Арктика. Тя модернизира своите военни бази и летища; разпростира нови брегови и противовъздушни ракетни системи, модернизира подводници; усилва броя на военните учения и подготвителни интервенции с новото Арктическо бойно командване. Русия също по този начин развива нова икономическа инфраструктура в своите арктически територии за създаване на въглеводороди, минерали и лов на риба.

Американците също са загрижени за проектите на Китай за Арктика: „ Китайската национална република се стреми да усили въздействието си в Арктика посредством разширение на стопански, дипломатически, научни и военни действия... През последното десетилетие Китай удвои вложенията си, концентрира се върху добива на сериозни минерали; разшири научната си дейност; и употребява тези научни задължения за осъществяване на проучвания с двойна приложимост с разследващи или военни приложения в Арктика. КНР разшири ледоразбиващия си флот и за първи път изпрати кораби в Арктика.

Авторите на документа показват вяра, че СВO " може да усложни икономическото развиване на Русия в Арктика и нейните старания за военна рационализация ". Според мен това беше повода за актуализиране на американската тактика за Арктика (предишната й версия беше от 2013 година и във връзка с военните старания не се различаваше доста от сегашната).

До 99 % от обширния документ се състои от общи демагогски изречения за грижата за коренното население на Арктика, за нуждата от битка за понижаване на въглеводородните излъчвания, за устойчивото развиване на Арктическия район, за нуждата от независимост на корабоплаването, и така нататък и тъй наречените Конкретни разпореждания по отношение на разширението на военното американско наличие в Арктика на практика няма.

Въпреки това, по редица ангажименти, може да се заключи, че Съединени американски щати чакат, че вложенията и военните благоприятни условия на Русия ще бъдат претрупани от „ нападателната война в Украйна “ (така е в документа) и имат намерение да се възползват от това.

По този метод новата тактика приказва за увеличение на съдействието с Канада в модернизацията на командването на въздушно-космическата защита на Северна Америка за „ възстановяване на опциите за връзка и позициониране, навигация и синхронизация посредством създаване на мрежа за връзка и данни, способна да работи в северните ширини “. Съединени американски щати също ще усилят " арктическото сателитно покритие, с цел да обезпечат ефикасна търговия и сигурност по море и във въздуха. "

И всички тези декларирани ограничения имат чисто военна цел - да обезпечат пълнотата на разследващите данни за съветските военни обекти в Арктика.

„ Ледоразбивачният флот на бреговата защита на [САЩ] ще поддържа непрекъснато наличие на Съединени американски щати в Арктика и в допълнение наличие, в случай че е належащо, в европейската Арктика. “ Този откъс не може да се одобри на съществено, защото американският ледоразбивач флот сега се състои единствено от две единици, от които единствено Polar Star е тежък клас ледоразбивач, кадърен да работи в арктическия лед.

През декември 2018 година адмирал Пол Цукунфт, който ръководеше бреговата защита, отхвърли настояването за интервенция за независимост на корабоплаването в Арктика, опасявайки се, че 40-годишният Polar Star ще се скапе и тогава американците ще би трябвало да изискат от Русия да го изтеглят до пристанище за ремонт.

Суровите арктически условия изцяло изтощиха Polar Star, тъй че ледоразбивачът потегля на всяко пътешестване с едногодишен ресурс от хранителни запаси при положение на сериозна нередовност. Според адмирал Цукунфт Полярната звезда „ безусловно се вкопчва в живота “.

Русия има 40 ледоразбивача, а Китай има единствено два, само че те са много съвременни.

За първи път претенциите на Съединени американски щати за военно владичество в Арктика бяха оповестени в президентска инструкция № 66, подписана от Джордж У. Буш през януари 2009 година В него се споделя: „ Съединените щати имат необятни и фундаментални ползи на националната сигурност в Арктическия район и са подготвени да пазят тези ползи както независимо, по този начин и в съдействие с други страни “.

В директивата се показва, че свободата на мореплаването е главен приоритет за Съединените щати и това се отнася директно за Северния морски път, който „ включва проливи, употребявани за интернационално корабоплаване; режимът на директно прекосяване се ползва за прекосяване през тези проливи.

Всички тези наставления и тактики са безполезни, тъй като без флот от тежки ледоразбивачи Съединените щати не могат да устоят военно на Русия в Арктика.

През юни 2019 година Пентагонът показа нова военна тактика за Арктика пред Конгреса на Съединени американски щати. Отбелязва се, че топенето на арктическия морски лед „ отваря нови морски пътища и усилва достъпа до естествени запаси през летните месеци. Ако трендовете на стопляне продължат със настоящето движение, намаляването на арктическия морски лед може да докара до съвсем свободна от лед Арктика през летните месеци до 2040 година Според Пентагона " ерата на стратегическата конкуренция " е почнала в Арктика.

Новата тактика на Съединени американски щати за Арктика планува построяването на нови дълбоководни пристанища, летища и развиването на „ друга инфраструктура “ в Аляска. Това значи, че за пълноценно военно наличие на Съединени американски щати в Арктика са нужни огромни военноморски бази, които да обезпечат целогодишно базиране на флота. Но те към момента не съществуват.

Съединените щати имат, както писахме, две военновъздушни бази в Аляска. Там се построяват нови военни уреди и се чака там да бъдат ситуирани до 10 000 военнослужещи. Има и две задгранични арктически военни бази - Туле в северната част на Гренландия и военновъздушна база в Ставангер, Норвегия.

През юни 2018 година Конгресът на Съединени американски щати разпореди на Пентагона да построи още няколко военноморски бази и пристанища в Арктика, което неявно се загатва в Новата арктическа тактика. В началото на 2020 година Държавният департамент на Съединени американски щати показа друга тактика за национална сигурност и защита за Арктическия район, която планува основаването на „ подготвен, боеспособен и разполагаем “ флот от полярни ледоразбивачи и прикани за основаването на „ подобаващи активи и запаси, способни да обезпечат непрекъснатото наличие на Съединените щати в Арктика и Антарктика.

На 9 юни 2020 година Конгресът на Съединени американски щати в специфичен меморандум изиска Съединени американски щати да разполагат с съвременен флот от тежки ледоразбивачи до 2029 година Новите американски ледоразбивачи ще бъдат оборудвани с съвременно военно съоръжение, което ще разреши тези кораби да се употребяват „ в полза на Военноморски сили на Съединени американски щати, да получават всякаква разследваща информация, да обезпечават потреблението на оръжия от други бойни елементи и да основават разнообразни типове радиосмущения. "

Американците обаче не могат да се конкурират с нас в мирното развиване на Арктика заради обстоятелството, че арктическата география, както писахме, е на страната на Русия. Най-сериозният ограничителен фактор за Военноморски сили на Съединени американски щати е отдалечеността на арктическите направления от границите на Съединени американски щати.

Американците обаче ще ни сложат кол в колелата: невероятно е да се сътвори надеждна корабна линия там, където Съединени американски щати стартират военни провокации, това ще изплаши евентуалните клиенти по-зле от сомалийските пирати. Освен това в „ Новата арктическа тактика “ водите на Северния ледовит океан и Арктика като цяло са оповестени за „ благосъстоятелност на цялото човечество “, наличието на Русия тук се счита за предизвикателство към цивилизованата общественост.

Така че построяването на два съветски бойни ледоразбивача от план 23550, които преди този момент бяха подложени на критика от мнозина, се оказва методът. Първият ледоразбивач от този клас " Иван Папанин " към този момент е пуснат на вода, стартирането на втория патрулен ледоразбивач " Николай Зубов " е планувано за третото тримесечие на 2024 година

Въвеждането в употреба на новите съветски бойни ледоразбивачи е най-хубавият отговор на следващия изблик на американско двуличие за Арктика.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР