Въвеждането на изисквания търговците на горива да блокират сериозни суми

...
Въвеждането на изисквания търговците на горива да блокират сериозни суми
Коментари Харесай

Бензинът ще поскъпне, прогнозират търговци

Въвеждането на условия търговците на горива да блокират съществени суми за банкови гаранции ще докара до повишаване на бензина, предвиждат дребните търговци. И те готвят на митинг поради новия проектозакон за петролните артикули.
Собствениците на дребни бензиностанции упорстват да не бъдат слагани под общ знаменател с огромните вериги. Те не могат да си разрешат нито сумите, нужни за уставен капитал, нито банковите гаранции, които би трябвало да блокират.
Търговците на дребно ще би трябвало да имат в уставния си капитал 20 хиляди лв. и да дадат като банкова гаранция по още 20 хиляди за всяка бензиностанция.
„ Някой, който продава за 7 – 8 милиона лв. на месец продукция от склад на едро на дребно, само че няма пари да заявява 500 хиляди? Това са едни доста положителни търговци и комисионери, които се оказаха единствено търговец и секретарка и когато изчезне някой от тях, вие питате: „ Ама къде е ДДС-то?”, означи вносителят на проектозакона Емил Димитров пред bTV.
В претекстовете на проектозакона се показва, че гаранциите ще се употребяват, с цел да има от кое място да се вземат санкциите, когато търговците нарушат закона.
„ Със сигурност тези високи условия ще се отразят на цената, като ни бъдат наложени спомагателни суми върху цената на горивото”, уточни юрист Грета Ганчева.
Под въпрос е дали въвеждането на финансовите прагове няма да се окаже срещу европейските правила. Вносителите на законопроекта пресмятат, че всяка година страната губи 1 милиард от контрабанда с горива и поради това е необходим правилник, който да предотвратява сивата търговия в бранша.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР