Въвеждането на еврото ще доведе до трайно ускорена инфлация у

...
Въвеждането на еврото ще доведе до трайно ускорена инфлация у
Коментари Харесай

Ще скочат ли цените заради въвеждането на еврото? Проучване

Въвеждането на еврото ще докара до трайно ускорена инфлация у нас.

Това твърди в свое изследване Експертният клуб за стопанска система и политика, заяви бТВ.

Според финансиста Димитър Чобанов пазарът няма да разреши шоков растеж на цените при промяна на валутата, само че инфлацията ще пораства.

„ Ще приказваме за развой, който продължава с години. Населението на доста страни, приели еврото, имат съществени опасения, че са обеднели поради по-високата инфлация. Това би могло да се случи и в България “, съобщи финансистът Димитър Чобанов.

Експерти въпреки всичко припомнят, че догонващи страни, като нашата, постоянно имат по-висока инфлация от междинната за Европа.

„ Въпросът е приходите да порастват по-бързо от цените. Така че ние ще имаме по-висока инфлация от Германия, да кажем, без значение по кое време влезем в еврозоната и дали влезем в нея. Мисля, че хората виждат ясно и равнищата на инфлация сега “, означи Петър Ганев, от Института за пазарна стопанска система.

Икономисти са безапелационни, че е доста значимо да се съблюдава фискална дисциплинираност при промяната на валутата, т.е., да не се влиза в огромни задължения.За да няма далавера с цените, цяла година ще можем да съпоставяме цените и в двете валути.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР