Въвеждане на данък богатство и увеличение на заплатите в редица

...
Въвеждане на данък богатство и увеличение на заплатите в редица
Коментари Харесай

КНСБ предложи данък богатство и промени в данъчното облагане

Въвеждане на налог " благосъстояние " и нарастване на заплатите в редица браншове с до 20%. Това са единствено част от предложенията на КНСБ към държавното управление. Те упорстват за 9 промени в данъчната система, посредством които може да се пребори възходящото неравноправие в обществото.

Данъчната система в България е измежду най-несправедливите в Европейския съюз, настояват от КНСБ. Това проличава от обстоятелството, че в държавния бюджет постъпват повече доходи от косвени, в сравнение с от директни налози.
Пламен Димитров - президент на КНСБ: Което, както е известно, удря по-нискодоходните групи, по-бедните.
Затова синдикатът предлага да се вкара необлагаем най-малко, който да е обвързван с минималната работна заплата.Тоест хората, които получават минималната работна заплата няма да заплащат налог 10%. Той ще се начислява на тези с по-високи месечни хонорари. Искат и въвеждане на налог " благосъстояние " за най-заможните българи. Предлагат и тласъци за млади фамилии като да вземем за пример да не заплащат налог на общ приход до момента в който не натрупат 24 000 лв..

Любослав Костов - икономист от КНСБ: Тук сме обособили разпределяне на безлихвени заеми за покупка на жилища, при изискване, че съпрузите се съгласят да живеят в страната и да работят най-малко 15 години.
В същата посока е и едно от предложенията на КНСБ за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2020 година.

Искат компенсацията за втората година от майчинството да скочи от 380 на 415 лева Препоръчват също дневното минимално обезщетение за безработица да стане 12 лв.. Тоест 256 лв. месечно.

Синдикатите упорстват също оптималният застрахователен приход да се усилва поетапно до сума, равна на 10 пъти откритата минимална работна заплата у нас. Така ще се усили и таванът на пенсиите.

За идната година синдикатите желаят нарастване на работните заплати в секторите обучение, държавна администрация, опазване на здравето и просвета сред 10 и 20%. Това би коствало на бюджета към 1,2 милиарда лв.. Ако се изпълнят настояванията на КНСБ от бюджета ще би трябвало да се отделят общо над 2,14 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР