Въведение на Пресвета Богородица в храма или само краткото Въведение

...
Въведение на Пресвета Богородица в храма или само краткото Въведение
Коментари Харесай

Отбелязваме Въведение Богородично

Въведение на Пресвета Богородица в храма или единствено късото Въведение Богородично, също от време на време единствено Въведение, е един от най-големите християнски празници, уважаван е и от двете съществени християнски деноминации – Римокатолицизъм и Източноправославие. Празникът принадлежи към цифрата на дванадесетте велики празника. Българската православна черква и Македонската православна черква означават празника всяка година на 21 ноември (юлиански календар), в някои страни се отбелязва на 4 декември по нов жанр. В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я вкарват на тригодишна възраст в йерусалимския храм, по този начин и осъществяването на обета им да посветят Мария на Бог.
Християнските книги описват за празника Въведение Богородично, по какъв начин на този ден Йоаким и Ана събират своите родственици и другари и ни рисуват картината на млади девойки със свещи в ръце вървящи пред светата Отроковица, а след тях родителите, водещи Девата до Йерусалимския храм. Първосвещениците и чиновниците в храма ги посрещат с пеене на свещени химни. Дева Мария е сложена на първото ходило пред храмовия вход и за изненада на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.
 Св. Дасий Доростолски Св. Дасий Доростолски
Св. страдалец Дасий живял през III век в крайдунавския град Доростол (днес Силистра). Жителите на града се готвили за празника на езическ...
Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Светих, където влизал един път в годината единствено първосвещеникът.
Праведните родители принесли блага и жертви на Бога и по-късно, като получили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.
Дева Мария живеела при храма. Там в обособени пространства живеели млади девойки, отдадени Богу, също по този начин и вдовици, които служели в храма, сходно на пророчица Ана (Лука 2:36 – 38). Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се включила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла малко време със своята Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя умряла.
Девата се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, познаващи Светото Писание. Тя старателно се трудела, непрекъснато се молела. По подобен метод тя се готвела за своето високо предопределение. Църквата я назовава „ прелестна зора “, от която изгряло Слънцето на правдата.
 Св. страдалец Платон Св. страдалец Платон
Св. Платон се родил в гр. Анкара (Мала Азия) от благочестиви родители, които го възпитали в християнския закон. Брат му Антиох починал ка...
Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, нормално се прибирали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия метод. Но Мария им разкрила своето предпочитание – да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по подстрекателство от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, родственик на нейните родители. Той станал настойник на Мария и уважавал обета, който тя дала пред Бога.
Най-ранното уведомление за честването на празника е от края на 1 век. Прави се възпоменателно празненство и цялото християнство чества Въведение Богородично.
Според православната традиция Въведение Богородично поставя началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и упованието на църковните тържества към Рождество Христово.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР