Във вторник Чешкото председателство на Съвета на ЕС и Комисията

...
Във вторник Чешкото председателство на Съвета на ЕС и Комисията
Коментари Харесай

Цените на енергията: Евродепутатите призовават за бързи мерки за защита на потребителите и предприятията

Във вторник Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз и Комисията разискаха ограничения против фрапантното повишение на цените на силата.
Утре ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще показа изключителни оферти в региона на енергетиката по време на речта си за положението на Европейския съюз в пленарна зала. По време на днешния спор Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз разгласи, че Съветът ще се опита да утвърди идните оферти на Европейската комисия на изключително съвещание в края на септември.

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон съобщи, че Комисията ще предложи ограничения за понижаване на търсенето на електрическа енергия в часовете на пикови цени, с цел да се реализира по-голямо равновесие на пазара. Тя ще вкара и общоевропейско ограничаване на възнаграждението за нисковъглеродна сила, тъй че приходите над това ограничаване да се употребяват за подкрепяне на страните членки в поддръжка на уязвимите консуматори. Тя съобщи също по този начин, че Комисията ще работи с регулаторите на пазара на електрическа енергия, с цел да се оправи с проблемите с ликвидността на пазара.

По време на дебата членовете на Екологичен потенциал подчертаха нуждата да се подсигурява, че отговорът на Европейски Съюз се основава на взаимност и че облагите на енергийните сдружения би трябвало да се употребяват за отбрана на потребителите. Много от тях приканиха за спомагателен тласък за възобновимите енергийни източници и за развиване на трансграничните енергийни връзки – по-специално сред Франция и Испания. Някои от тях обявиха, че Германия не би трябвало да затваря останалите си атомни електроцентрали при сегашните условия. Други членове на Екологичен потенциал желаеха ограничения против спекулациите на газовия пазар и за понижаване на пиковото ползване на електрическа енергия, до момента в който някои акцентираха, че електрическата енергия е публично богатство, което не би трябвало да се търгува на фондовата борса.

Контекст

На фона на войната в Украйна, спирането на доставките на съветски газ докара до внезапно повишаване на цените на електрическата енергия и неустойчивост на пазара, което накара Комисията и страните членки да обмислят нови други възможности на политики, като да вземем за пример ограничение на цените или обособяване на цените на газа от тези на електрическата енергия.

През последните месеци Парламентът и Съветът одобриха незабавен проект за запълване на газовите запаси. Комисията започва и проекта RepowerEU, както и ограничения за понижаване на потреблението на газ в целия Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР