Във втория кръг на президeнтските избори в надпреварата участват издигнатата

...
Във втория кръг на президeнтските избори в надпреварата участват издигнатата
Коментари Харесай

В Северна Македония днес избират президент и парламент

Във втория кръг на президeнтските избори в конкуренцията вземат участие издигнатата от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска и подкрепеният от СДСМ за втори президентски мандат Стево Пендаровски, като разликата сред гласовете за двамата след първия кръг на 24 април е двойна в интерес на Силяновска.

Още в изборната нощ на 24 април Пендаровски съобщи, че няма категорично да търси поддръжката на обособени политически партии за балотажа, а тази на жителите. Няколко дни преди гласуването обединенията на албанските политически партии, които бяха издигнали свои претенденти за първия тур, оповестиха, че няма да приканват гласоподавателите си кого да поддържат и оставят това на тяхната преценка.

Една от огромните въпросителни на днешния избор в президентските избори е дали изборната интензивност ще бъде над 40 %, каквото е законовото изискване, с цел да има избор на президент. За вероятен протест на гласуването в предизборната акция говореше ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, а от обединението на албанските опозиционни партии, които афишират за своя цел да изпратят в съпротива най-голямата албанска партия ДСИ, която беше част от държавните управления и на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ, задаваха въпроси дали от ДСИ не готвят " спокоен протест " на изборите за да провокират политическа рецесия в страната. В подготовка на протест на изборите беше упрекната и партия Левица, откъдето отхвърлиха такова желание, само че на практика нито една от партиите, които издигнаха кандидат-президент за първия тур на изборите, не насочи съответно обръщение за поддръжка на Силяновска или Пендаровски на втория кръг.

В единадесетите парламентарни избори в страната вземат участие 17 политически партии и обединения. Избирателната система е пропорционална, като Северна Македония е разграничена на шест изборни региона, във всеки от които се избират по 20 депутати. Кои ще са те се взема решение от подадените гласове, разпределени по метода Д " Онт.

Евентуалните обединения след изборите, които биха съставили държавно управление, бяха една от водещите тематики в предизборната акция. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, чиято партия съгласно социологическите изследвания би получила максимален брой гласове на вота, уточни като мечтан съдружен сътрудник обединението на албанските опозиционни партии " Заслужава си ", които от своя страна също обявиха убеденост, че ще вземат участие в бъдещото държавно управление в страната. Буяр Османи, който беше повдигнат от обединението към ДСИ за президент на първия тур, съобщи обаче, че в идващия парламент на Северна Македония Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) ще има 20 депутати и ще бъде единственият, " който може да обезпечи така наречен бадентерово болшинство " (включването на етническите общности при вземането на значими решения) в законодателния орган.

За провеждането на изборите са упълномощени 1999 наблюдаващи и задгранични медии, които да наблюдават и осведомят за изборния развой в страната, излиза наяве от информацията, оповестена на страницата на Държавната изборна комисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР