Във втората година на пандемията България разви завиден апетит за

...
Във втората година на пандемията България разви завиден апетит за
Коментари Харесай

Неваксинирана България пак тръгна да гони най-ваксинираните в Европа

Във втората година на пандемията България разви забележителен вкус за богатствата на имунизацията, без имунизация действително да има. 4 държавни управления не направиха и не престават да не вършат нищо видимо, с цел да убедят хората, че имунизациите са най-надеждната отбрана от тежко протичане на COVID-19 и гибел. Но и четирите непроменяемо подреждат българите най-отпред, когато стане време да се берат сладките плодове на положените другаде старания.

По силата на тази одобрена към този момент практика новото държавно управление реши да настани последната по имунизация в Европа измежду първите на финиша. На 24 февруари България отстранява зелените документи като вход за публични обекти и услуги и като се има поради по какъв начин се съблюдават останалите противоепидемични ограничения, можем да кажем, че това прилича и на публично закриване на пандемията.

Последиците от това решение евентуално ще бъдат единствено политически, тъй като зелените документи от дълго време се употребяват единствено в шепа столични молове. Но пристъпвайки към тази мярка, държавното управление се опита - и не съумя, да убеди обществеността, че го прави въз основата на задълбочени разбори, справедливи индикатори и с нерешителност и грижа към публичното здраве.

 

1. Три стъпки, само че в една

 

" В премахването на зелените документи ", акцентира основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, " България избира внимателния метод пред внезапните придвижвания на най-ваксинираните страни в Европа. Не можем да създадем като Англия и да кажем, че вървим към цялостно повдигане на рестриктивните мерки до степен хора с позитивни резултати да работят ". 

За множеството българи обаче оповестеният тристъпков метод ще се изчерпи едновременно с една внезапна стъпка още на 24 февруари. Тогава се чака условието на зелени документи от посетителите на публични обекти да става единствено по избор на притежателите на тези обекти - смехотворно изискване на фона на общото отношение към всевъзможни ограничавания у нас. На 5 март тази стъпка ще бъде официализирана - зелени документи няма да могат да желаят дори тези, които държат на тях. А от 20 март документите дефинитивно ще отпаднат и за личния състав.

По отношение на публичните обекти, които най-вече вълнуват българите - заведения за хранене, молове и огромни нехранителни магазини, разликата в трите стъпки е единствено в датата. При тях стъпката в действителност е една и влиза в действие не на 20 март, а на 24 февруари. Зелените документи отпадат. И точка

 

2. Зелена зона, само че в действителност тъмночервена

 

Премиерът Кирил Петков обвърза окончателното отпадане на зелените документи от 20 март с прогнозата, че тогава почналото излизане от омикрон вълната ще приключи и цяла България ще е в зелена зона. Но на процедура държавното управление изпуска духа от бутилката още тази седмица, когато областите отвън тъмночервената зона се броят на пръсти. Те по-точно са единствено две - Благоевград и Кърджали, в случай че вземем поради верния индикатор - 14-дневната заболяемост.

Този " равномерен " метод единствено на пръв взор наподобява по-обмислен от разпорежданията, които Борисов раздаваше на крайник по свое убеждение. И също като Борисовите разпоредби, той няма доста общо с медицинските съображения.

Само преди месец министър председателят Петков разгласи, че документите ще бъдат анулирани при едно от две условия - реализиране на 60% имунизационен обсег или под 5% претовареност на леглата за интензивно лекуване. От първото изискване сме безнадеждно надалеч и явно то към този момент не ни интересува. А с 549 души в интензивно лекуване надали сме покрай второто (общият брой на леглата за интензивно лекуване в даден миг не е обществена информация).

 

3. Ваксинацията - фокусът е голям, само че незабележим

 

България остава непоклатимо на дъното по имунизация и евентуално нищо няма да я приближи до другите европейски страни. По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, имунизацията измежду пълнолетното население не доближава дори 35% и е 34,9%. С първа доза са 35,5%, като тази дребна разлика демонстрира, че нямаме мощен входящ поток от хора, които вземат решение да се имунизират. Покритието измежду популацията на 60 и повече години е незначително - 37,5%, като има единствено още една страна в Европейски Съюз, където то е под 70% - Румъния (46,3%).

На този декор изясненост какво счита да прави държавното управление по този въпрос няма. На думи непрестанно се приказва за " голям " фокус върху имунизацията, само че на процедура евентуално още дълго време ще се лежи единствено на имунизационните добавки за пенсионерите. А те явно не вършат опашки пред имунизационните пунктове. От общо 725 971 сложени дози в интервала 15 декември - 15 февруари първите дози са 135 хиляди, вторите - 148 хиляди, а бустерните - 442 хиляди.

За всеобща имунизация евентуално вяра към този момент няма, само че най-малко във връзка с рисковите групи министър председателят и здравният министър би трябвало да намерят самодеен метод, а не да губят време в режим на безучастно очакване - ту да се изхарчат от самосебе си парите за добавки, ту някой извън да ни даде ум.

 

4. Сега кръчмите, най-после - университетите

 

Както може да се чака, преходът към унищожаване на рестриктивните мерки е равномерен единствено за учениците и студентите. Погледнат в неговата целокупност, той наподобява по този начин - от 24 февруари отпадат рестриктивните мерки за заведенията за хранене и комерсиалните обекти, от 5 март - за извънкласните занимания на учениците, от 20 март - за висшите учебни заведения. Лесно е да се досетим за какво облекченията са степенувани по този начин - целите съмнително съответстват с шумотевицата, вдигана от засегнатите страни. Но при университетите евентуално става дума и за рисков поклон.

Студентските препоръки към този момент биха паника, че никой не желае да се връща в аудиториите за същинско учене, тъй като онлайн всички станаха съвсем цялостни отличници. Ситуацията е прекомерно комфортна и за преподавателите. Затова в последните дни този спор обрасна с какви ли не причини - освободени квартири, безценен ток и така нататък Но качеството на образованието по преносим компютър към този момент е пагубно - съгласно студентските представители едвам 10% от студентите изобщо включват камерите си за онлайн лекциите. Затова връщането на присъственото образование във висшите учебни заведения не търпи никакво отсрочване и тристъпкови режими.

 

5. Политическите стихии са посети

 

На плануваната в последния миг конференция в понеделник здравният министър проф. Асена Сербезова и основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев се постараха да отхвърлят подозренията, че премахването на зелените документи целеше да омаломощи митинга на " Възраждане ". Каквито и " записи " обаче да има на задълбочените разбори на работните срещи в Министерство на здравеопазването, както сподели проф. Сербезова, " Възраждане " ще  интрепретира дейностите на държавното управление по единствения вероятен за него метод - като празненство на улицата над ръководещите. И няма да се посвени да употребява същите лостове и в бъдеще.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР