Във всяко населено място в България ще се предлага минимален

...
Във всяко населено място в България ще се предлага минимален
Коментари Харесай

Социалните услуги ще са съобразени с регионалните специфики

Във всяко обитаемо място в България ще се предлага най-малък пакет от обществени услуги, които ще бъдат съобразени със спецификата на района - възраст на популацията, стопански благоприятни условия, усложнения в самообслужването и раздалеченост на обитаемото място. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова при откриването на конференция на тематика „ От живот в институция към живот в общността “, проведена от Агенцията на Европейски Съюз за главните права. Анализът на положението по места към този момент е изработен, а предоставяните обществени услуги ще бъдат написани в новия Закон за обществените услуги, посочи Димитрова.

Постигнатите резултати от даването на обществените услуги ще бъдат измервани по стандарти и знаци, които ще бъдат регламентирани в закона. „ Всички желаеме обществена правдивост и резултати за хората, които поддържаме “, разяснява зам.-министърът.

Обучението на личния състав в обществените услуги, най-вече от резидентен вид, е едно от провокациите, пред които сме изправени, акцентира Росица Димитрова. Според нея в страната към момента има места, в които макар образованията не се реализират съответните умения на личния състав, нужни за осъществяване на ежедневната грижа за деца и младежи с увреждания и на възрастните хора в съответните обществени услуги. „ Обучението би трябвало да е съответно и да покрива потребностите на потребителите на съответните обществени услуги “, безапелационна е зам.-министърът.

Димитрова акцентира и нуждата от по-прецизно оценяване на потребностите на потребителите на обществени услуги. „ При добра оценка на потребностите, могат да бъдат подхванати най-хубавите ограничения за съответния консуматор, да се реши от какви грижи и от какви експерти се нуждае “, посочи зам.-министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР