Във времена на висока инфлация, растящи цени и социално недоволство

...
Във времена на висока инфлация, растящи цени и социално недоволство
Коментари Харесай

Драстичен скок в цените на месо, яйца и мляко за последната година

Във времена на висока инфлация, растящи цени и обществено неодобрение БГНЕС ревизира какви са били цените на съществени хранителни артикули през месец август 2021 година и да ги съпостави с тези от месец август тази година. За инспекцията си използвахме брошури на няколко магазина от огромни търговски вериги, които има съвсем във всеки град.

Основните артикули, чиято цена се е повишила и които разгледахме са: преди всичко млечните артикули – прясно и кисело мляко, сирене кашкавал и масло, на второ място разгледахме цената на хляба, по-късно сравнихме цените на локалните артикули, проследихме по какъв начин се е трансформирала цената на олиото и разгледахме по какъв начин варира цената на кора яйца.

Преди обаче да разкрием резултатите от нашето изследване, ще ви представим данните на една от главните, даже най-важна причина за високите цени на продуктите в магазините. Това, както може би се досещате е инфлацията в страната, която съгласно данни на Национален статистически институт е 17,7% за месец август тази година спрямо тази от 2021г. Има усетливо покачване, за което не приказват единствено цифрите, само че и сметките, които всеки от нас заплаща в магазините за относително дребен брой закупени артикули.

Започнахме нашето изследване с млечните артикули, тъй като те са неизменима част от продуктите, закупувани във всяко едно домакинство. В каталозите на определените от нас магазини за месец август 2021г. открихме, че междинната цена на прясното мляко е била 1,79лв., междинната цена за кофичка кисело мляко е била към 0,95 ст., междинната цена за кг сирене е била 7,99лв., междинната цена за кг кашкавал е била към 8,59лв. и междинната цена на 250 грама масло е била към 2,69лв. Нека обаче забележим каква е цената през август 2022г.. Започваме с прясното мляко – цената през август тази година беше 2,49лв., кофичка кисело мляко струваше 1,09лв., кг сирене ни струваше приблизително 16,49лв., кг кашкавал към 15-16 лева и 250 грама масло доближиха цена от 4,99лв.

Следващият артикул, чиято цена разгледахме беше хлябът. Всички си спомняме по какъв начин преди не чак толкоз дълго време хлябът на промоция беше приблизително към 0,79 ст. Днес обаче възможностите за такава цена са съвсем нулеви. През август предходната година цената на хляба беше към 1,30-1,40 лева, до момента в който този август междинната цена на хляба е приблизително към 2 лева

Месните артикули също бяха обект на нашето изследване и там обстановката с повишението на цените не е по-различна. Избрахме си месни артикули, които всяко едно семейство всекидневно употребява за подготвяне на ястия – пилешко, свинско и кайма. През август 2021г. междинната цена на кг пилешко е била към 6,99 лева, до момента в който през този август тя е към 9,99лв. Продължаваме със свинското месо – през август предходната година кг свинско ни е коствал към 6,70лв, а през август тази година е към 8,99лв. и на последно място каймата (1 кг) през предишния август е била към 7,99, до момента в който в този момент е към 9,99лв.

През миналите няколко месеца хората се сблъскаха с големи паники откакто цената на олиото се подвигна с големи темпове. През миналия август цената за бутилка олио 1 литър беше към 2,99 лева, до момента в който през август тази година цената за това количество доближи до 4,99лв.

Продукт, който продължава да трансформира своята цена във прогресивен ход, за жалост, са и яйцата. Миналия август една кора яйца (10 броя) е била към 2,29 лева, а през август тази година доближи до 3,40лв.

Резултатите от нашето изследване демонстрират, че цените на главните артикули, които използваме са се повишили. На пръв взор нарастването при множеството артикули е към 1-2 лв. и не наподобява толкоз огромно, само че в случай че създадем равносметка в края на месеца ще забележим, че харчим повече в сравнение с ни се желае.

Приготвихме и бонус за вас читателите. Както всички знаем не всички обичат да купуват от огромните хипермаркети, а избират да купуват домашни артикули. С повишението на инфлацията и домашните артикули подвигнаха цените си – прясното мляко се увеличи от 1,20 лева на 1,80лв. за литър в множеството области в страната, кг кашкавал и сирене доближиха до 16-17 лева, а през предходната година са били към 13 лева /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР