Във връзка с постъпил сигнал в края на април относно

...
Във връзка с постъпил сигнал в края на април относно
Коментари Харесай

Боянското блато трябва да остане естествена влажна зона

Във връзка с постъпил сигнал в края на април по отношение на " засипване с пръст и рязане на дървета в Боянското тресавище ", е осъществена изключителна инспекция на място от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София. Констатирани са действия по засипване, разстилане на земни маси, заравняване на терена и унищожаване на растителност в частен парцел, в местността " Боянско тресавище ", оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Районът се явява местообитание на над 100 типа птици, на редица предпазени типове животни, включени в Приложение № 3 на Закона за биологичното многообразие. С осъществяване на откритите действия се основават предпоставки за заличаване на местообитанията на предпазени типове.

За установеното неспазване на екологичното законодателство и за прекратяване осъществяването на административни нарушавания, на нарушителя е наложена насилствена административна мярка.

Боянското тресавище и Боянското езеро са разнообразни обекти. Блатото е в местността Гърдова глава. Дълго време са съществували 2 блата, а в този момент е останало единствено едно, изясни пред Радио София Георги Камов, гражданин на кв. " Бояна ". От 90-те години обаче мястото става зона за жилищно строителство в частен парцел.

Има тръби с отпадни води, които се вливат в блатото. В същото време има високи подпочвени води, някои от къщите и кооперациите изпомпват водата.

" Това сигурно е естествена влажна зона ", акцентира Камов.
По думите му, поради строителството релефът е изменен, влошени са изискванията за живот на жителите – птици и скотски типове.

Жители на " Бояна " са организирали няколко дела за опазване на блатото, само че би трябвало и институциите би трябвало да свършат своята работа, акцентира още Камов.

" Живея в региона от години, следил съм прелетни птици. Мисля, че не би трябвало да позволяваме мястото да се затрие и да се застрои ", добави с мнението си Петър Иванов – гражданин на квартал " Бояна ". Очаква се организирането на митинги на жители, които желаят да защитят блатото и мястото за гнездене и живот на десетки типове.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР