Във връзка с получени сигнали за преотдаване на земеделска земя,

...
Във връзка с получени сигнали за преотдаване на земеделска земя,
Коментари Харесай

ОТ МЗХГ подали 79 сигнала до прокуратурата за договори за наем на земи, които не са от техните собственици

Във връзка с получени сигнали за преотдаване на земеделска земя, на несобствени парцели посредством контракти за наем, с цел да се защитят ползите на притежателите, в това число и на тези, които не ръководят интензивно парцелите си, придобили популярност като „ бели петна “, и се дават по административен ред за възмездно прилагане, Министерството на земеделието, храните и горите реагира навреме и изрично още след първите установени опити в общинските служби по земеделие да се записват контракти за наем от лица, които не са притежатели на парцелите или не са упълномощени от тях, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ.

Със свое писмо на 19.07.2017 година министърът на земеделието, храните и горите подреди на регионалните дирекции „ Земеделие “ всички контракти, представяни в общинските служби по земеделие за регистрация да бъдат тествани за връзката на наемодателя със собствеността на парцела или съществуването на пълномощие от притежател. В случаите, в които тази връзка не е открита, чиновниците на общинска работа земеделие уведомяват лицата, вносители на контракта за регистрация, за даване в период на спомагателни доказателства във връзка с правата за подписване на контракти.

Ако поисканата информация не е предоставена, общинска работа земеделие не записва договорите и уведомява районната прокуратура. Към момента такива дейности са подхванати за 79 случая в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, като са известени съответните районни прокуратури. Информираме, че МЗХГ освен не позволи вписване на такива контракти, само че и сподели, че такива опити са несъстоятелни и тези случаи се предават на способените органи. Освен това с тези си дейности се предотвратиха случаи, в които биха се основали изкуствени условия за спор за право на прилагане сред контракти, подписани със притежатели и такива с неоправомощен хазяин.

Всички останали парцели, „ бели петна “, включени в тези контракти ще се управляват по реда на член 37 в от ЗСПЗЗ за правене на съглашения за масиви за прилагане на аграрни земи за стопанската 2017/2018 година и ще се дават посредством заповеди на шефа на съответната ОД „ Земеделие “. Подготвят се оферти за законодателни промени, които ще бъдат оповестени за публично разискване. Промените са ориентирани към попречване на злоупотребите, свързани с използването на „ белите петна “ и отбрана ползите на притежателите на аграрни земи. Предвижда се опция общинските служби по земеделие да ревизират по длъжностен път правата на благосъстоятелност по всеки показан контракт за аренда или наем.

На 21 август тематиката беше разисквана сред министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните и горите. Роден е на... към профила и омбудсмана на България госпожа Мая Манолова. Двете институции показаха солидарна позиция и визии по решение на проблемите. Те ще си сътрудничат при подготовката на законодателните промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР