Във връзка с огромния обществен интерес за изграждането на инсталация

...
Във връзка с огромния обществен интерес за изграждането на инсталация
Коментари Харесай

ПГ5 внесе доклад за отмяна на решението на СОС за завода за отпадъци

Във връзка с големия публичен интерес за построяването на апаратура в София с оползотворяване на RDF предлагаме да се анулира решение № 474 от 20.07.2017 година на Столичният общински съвет за предоставяне на единодушие на Столична община и „ Топлофикация София” ЕАД да аплайват по процедура „ Проектиране и създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община”.
Това написа в отчет, изпратен до Столичен общински съвет от Светослав Витков, Симеон Славчев и Иван Велков.
Тримата акцентират следните претекстове:
1. Пълната липса публичен и политически консенсус за определената технология за комбинирано произвеждане на сила в Топлофикация София с оползотворяване на RDF.
2. Липса на съответна информация в обществото за въздействието на инсталацията върху здравето на жителите и околната среда. Все още няма мнение на Административният съд в София, назначил експертиза, която да реши до каква степен е безвредно дистанцията сред бъдещата апаратура за изгаряне на боклуци на площадката на Топлоелектрическа централа – София и жилищните здания. Докладът по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) беше обжалван в съда заради обстоятелството, че в него липсва оценка на въздействието върху здравето на жителите на околните до инсталацията квартали, както и на живеещите на цяла София. В отчета по Оценка на въздействието върху околната среда е оценен единствено рискът за работещите на площадката на Топлоелектрическа централа – София, където се планува да бъде построена инсталацията за оползотворяване на RDF. Предвиденото в плана софтуерно решение в допълнение ще увеличи равнището на фините прахови частици в София, което много постоянно и сега надвишава допустимите стойности.
3. Липса на настоящ и обстоен разбор на всички вероятни различни софтуерни решения за оползотворяване на RDF, създаден в завода за механично и биологично отнасяне на твърдите битови боклуци в София.
4. Недостатъчната и на процедура недостъпна за всички заинтригувани страни икономическа и финансова аргументация на плана за създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF.
5. Избраната площадка за построяването на инсталацията се намира в географския център на града, което значи, че ще се генерира непрестанен и всекидневен авто трафик с по няколко десетки камиона с боклуци (RDF) ще се движат в София. Това изрично не кореспондира с всички тактики и визии на Столичната община и Столичния общински съвет за намаляването на трафика, нездравословните излъчвания и опазването на околната среда и здравето на София.
Общинските съветници оферират да бъдат взети следните решения:
1. Столичният общински съвет анулира на решение № 474 от 20.07.2017 година за предоставяне на единодушие на Столична община и „ Топлофикация София” ЕАД да аплайват по процедура „ Проектиране и създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община”.
2. Столичният общински съвет разпорежда на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да образува работна група към Столична община от специалисти, научни служащи, технолози, преподаватели във висшите образователни заведения, общински съветници от всички политически групи в общинския съвет, представители на администрацията, цивилен и неправителствени организации, които имат експертиза и отношение по тематиката, със задача да изследва и изготви отчет на всички софтуерни решения за оползотворяване на RDF горивото, създадено в завода за механични и биологично отнасяне на твърдите битови боклуци в София.
3. На база на отчета на работната група и след обстоен финансов и екологичен разбор и необятно публично разискване на всички софтуерни решения Столичният общински съвет да вземе решение по какъв начин ще се осъществя третата фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община.
Изграждането на оборудване за оползотворяване на RDF горивото е от извънредно значимо стратегическо значение за София и нейните поданици и считаме, че всеки един от нас общинските съветници би трябвало да вземе осведомено и доста добре обосновано решение, което да отбрани интереса, здравето на жителите и околната среда на София, означават още Витков, Славчев и Велков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР