Във връзка с модернизацията на коловозното развитие на Централна гара-София

...
Във връзка с модернизацията на коловозното развитие на Централна гара-София
Коментари Харесай

От днес: Променя се движението на влакове през Централна гара в София

В ъв връзка с модернизацията на коловозното развиване на Централна гара-София от през днешния ден се вкарва смяна в придвижването на влаковете, които идват и отпътуват главно от и към северното направление – Мездра, Видин, Варна, Русе. Това оповестиха от пресцентъра на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). 

От компанията прецизират, че планът за развиване и рационализация на железопътен възел София навлиза в нов стадий на осъществяване. За да бъде допустимо по-нататъшното реализиране на строителните действия, само че и в същото време отчасти допустимо влаковото придвижване и маневрена активност, в железопътния възел ще бъде прекратено придвижването на влаковете от шести до дванадесети коловози. 

Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развиване на Централна гара София да продължат 15 месеца.

През този интервал за обслужване на влаковете по направленията София - Подуяне пътническа, София - Волуяк и София - Захарна фабрика ще бъдат въведени в употреба към този момент ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пасажерите ще могат да употребяват първи, втори и трети перони на Централна гара - София.

Предстоящите действия ще обиден най-много влаковете по северното направление Мездра, Видин, Варна, Русе, част от които ще завършват и стартират придвижването си в и от жп гара София-Север. Създадена е организация за достъп и обслужване на пасажерите от и до Централна гара-София посредством подсигуряване на електромотрисни влакове (ЕМВ), които ще правят прехвърляния на идващите и заминаващите пасажери от Централна гара-София до и от жп гара София-Север. За тези влакове е обезпечена единствената опция за достъп до гара София, като те ще идват и отпътуват единствено на тринадесети преден коловоз при шести перон.

За по-добро обслужване на пасажерите Столична община вкара редица промени в маршрутите на градския превоз, прецизират още от НКЖИ. 

Трамвайна линия 27 удължава маршрута си до жп гара София-север – от спирка с код 1255 „ Пета градска болница “, транспортен подлез „ Надежда “, бул. „ Рожен “, надясно по ул. „ Йордан Хаджиконстантинов – Джинот “, превръщане посоката на придвижване пред гара София-север, в двете посоки.

Маршрутът на трамвайна линия 7 се резервира до обръщателно колело „ Министерски съвет Хан Кубрат “ и синхронизира придвижването си с трамвайна линия 27.

Трамвайна линия 1 удължава маршрута си до надлез " Надежда ". От Централна гара продължава по бул. " Княгиня Мария Луиза ", превръщане посоката на придвижване на надлеза, бул. " Княгиня Мария Луиза ", надясно по бул. " Христо Ботев ", наляво по ул. " Струга " и синхронизира маршрута си с трамвай номер 6.

Трамвайна линия 3 трансформира маршрута си до жп гара София-север. По бул. " Христо Ботев ", до Централна жп гара, наляво по бул. " Княгиня Мария Луиза ", транспортен подлез " Надежда ", бул. " Рожен ", надясно по ул. " Йордан Хаджиконстантинов – Джинот ", превръщане посоката на придвижване пред гара София-север, в двете посоки.

Най-натоварените утринни пътнически влакове, които пътуват от Искърското дефиле, ще се движат непосредствено до Централна гара-София, без да се постанова пасажерите от тях да се прекачват на жп гара София-Север. Без прехвърляне ще пътуват и нощните композиции сред София и Варна през Горна Оряховица, които ще се движат по обиколно трасе през Курило и Илиянци - Казичене - Искър.

Модернизацията на коловозното развиване на Централна гара-София попада в обсега на план " Развитие на железопътен възел София: железопътен сектор Централна гара София - Волуяк " и се финансира по Механизъм за свързване на Европа.

Подробна информация по отношение на краткотрайните промени в придвижването на влаковете, свързани с ремонта, клиентите на БДЖ ще могат да получават от чиновниците на гишетата " Информация ", билетните каси в железопътните бюра и гари, на националния информативен телефон 02/931 11 11 или от електронния справочник на формалната интернет страница на сдружението: www.bdz.bg. От НКЖИ се извиняват на пасажерите за породеното стеснение. 

Припомняме, че от през днешния ден влизат в действие новите цени за пътешестване с трен, като нарастването е приблизително с 20%

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР