Във веригите имаме близо 450 нови български производители, заяви министърът

...
Във веригите имаме близо 450 нови български производители, заяви министърът
Коментари Харесай

Танева: Във веригите има 450 нови бг производители

Във веригите имаме близо 450 нови български производители, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на БТВ. Чрез анкетни карти Българската организация по сигурност на храните ревизира всички обекти от постановлението за повече родна продукция по рафтовете в огромните магазини.

По думите й производителите не са си разрешили да спекулират с цените по време на изключителното състояние,а тъкмо противоположното - били са неудовлетворителни.Танева акцентира, че  една цена може да бъде по едно и също време и прекомерно висока (за потребителя), и  прекомерно ниска (за производителя).

Земеделският министър разяснява, че отрасловото й ведомство прави регулярни инспекции във връзка с ограниченията за субсидиране на фермерите, а също и за сходно неоснователно повишаване на цените.  " При 5 % условие за инспекция, ние сме създали 100 % през тази година ", продължи тя. Установени са забележителен брой нарушавания, за предходната година  те са били в размер  около  15 %. Танева още веднъж напомни, че " остатъкът " ще отиде при фермерите, които са били постоянни.

Във връзка със сушата, земелските стопани ще бъдат обезщетени посредством протоколи за пропаднали на 100 % площи с 4.7 млн. лева Приемът по схемата стартира на 10 октомври. За първа година 143 хиляди дка са изцяло пропаднали. Средните равнища през миналите години са били 28 хиляди дка. При спад на добива на царевица до под 30 % от междинния за годината също ще бъде възложен de minimis в размер на близо 10 млн лева. 

Вчера от Министерството на земеделието излязоха с предложение производителите да употребяват лични водоизточници за напояване. До избран дебит  на сондата - режимът да бъде единствено осведомителен, а над него - при омекотен, само че регистрационен режим. 

По отношение на разпространяването на африканска чума по свинете (АЧС), Танева бе безапелационна, че през този сезон България е съумяла да овладее епидемията  - има единствено 2 промишлени огнища отпреди две седмици.В годишната статистика ще влезе и огнището, записано при започване на годината, въпреки болестта да е почнало още пред 2019 година " Прасетата се връщат в задните дворове ", счита тя. Регистрираните персонални стопанства сега наброяват 5 000, при по-малко от 700 за предходната година.  

Танева заключи, че се чака през 2021 година до българските фермери да доближат 1,7 милиарда лева През тази година поради сушата и Коронавирус пандемията са отворени над 20 спомагателни финансови ограничения. 

Държавата би трябвало да се съставлява с триумфите й, съобщи още земеделският министър Десислава Танева по bTV.

" За мен това наподобява като политическо есе. Текстът е доста разнопосочен ", съобщи Танева по отношение на резолюцията на Екологичен потенциал. За мен евентуално има политици които ще са щастливи от признатия документ, разясни тя. Това се резолюции, които нямат юридически резултат с изключение на репутационен ", съобщи Танева.

" Не може от силата на вдигнати юмруци са се приказва. Ние сме в предизборна акция, съобщи още Танева. Винаги би трябвало да се търси диалогът за решение на проблемите, в противоположен случай ще сме в резолюции, от които нищо не следва ", разяснява Танева.

" Това е предмет на политически диспути. Това е жълт картон че политическите партии не трябва да си приказват по този метод ", съобщи Танева по отношение на резолюцията.

" Средствата могат да бъдат лимитирани, в случай че стратегиите не се ръководят добре ", сподели Танева в отговор на въпрос дали може да бъдат спрени евросредства.

" Ако можеше на 100 процентови извадки да се ревизира е най-добре. Държавата би трябвало да се съставлява с триумфите й ", е позицията на министър Танева.

" Средствата в земеделието са под голям напън ", акцентира Танева и добави, че няма раздаден нито един евроцент, на който не би трябвало.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР