Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да

...
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да
Коментари Харесай

Търговските трикове в супермаркета – наука и практика

Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние, на един клик с мишката, като че ли единственото изискване е просто да сме платежоспособни. Затова непрекъснато сме атакувани, къде очевидно, къде - не толкоз, от изкушаващите думи: „ Промоция на деня ”, „ Две на цената на едно ”, „ Само в този момент, единствено при нас... ”, „ 50% отстъпка ”, „ Бонус 200 мл ” и още куп други търговски трикове. Като консуматори, всички ние следва да знаем някои съществени търговски начини, които оказват необикновено въздействие на умишлено или подсъзнателно равнище, на нашата душeвност на консуматори.

Как работи комерсиалната операция?

Преди всичко в никакъв случай не забравяйте, че търговците/производителите и въобще всеки, който се пробва да ви продаде нещо, работи с съществена цел облага. Дали ще успее да ви даде нужното качество, дали ще задоволи ваша нужда или ще сътвори изкуствена такава, неговата цел е да осъществя договорка за покупко-продажба. И всички ние сме доброволна " жертва " в този развой.

Колкото повече се развиват технологиите, респективно търговията, маркетингът и другите науки в огромната машина за правене на пари, наречена бизнес, толкоз повече на потребителите им се втълпява едно и също. Те имат потребност тъкмо от този артикул, цената е извънредна (само тук, единствено в този момент и единствено за тях), изгодата от него ще е огромна, а потребностите и упованията – изцяло задоволени. Конкуренцията е убийствена, битката за нови и лоялни клиенти е безмилостна, а способите за привличането им, са нападателни и многочислени.

Потребителската логика на психиката и логика на психиката на масите към този момент са главните науки в маркетинга и рекламата. Всички трикове на приложната логика на психиката се употребяват от огромните търговци. Ето някои съществени търговски трикове, които се ползват към потребителите, за повишение продажбите:

Как тъкмо ни манипулират супермаркетите

Правилният асортимент на думи и обозначаването им по етикети, табели, рекламни носители и канали за реклама – „ на ниска цена, по-евтино, най-евтино, промоция, на половин цена, бонус, подарък, единствено през днешния ден, единствено в този момент, единствено тук, платете едно, вземете две, понижение, ликвидация, разпродажба, гратис, до привършване на количеството ”, са единствено част от арсенала на търговците. Колкото и обикновено да звучи, потвърдено е, че работи. Това са психически офанзиви и даже и да не сте влезнали за покупка навръх тези „ промо продукти ”, повярвайте, постоянно си тръгвате тъкмо с тях, че и с по-няколко бройки допълнително.

Осветлението, музиката, температурата в комерсиалния обект, количката за покупки, огледалата, рекламните послания в личната радиочестота, които звучат непрекъснато, са различен прийом да се предразположат клиентите за по-дълъг престой и повече покупки. Цялостната атмосфера в магазините подготвя сетивата на купувачите да се почувстват като на разходка – светлината укрепва метода, по който наподобяват стоките, огледалата основават чувство за обилие, огромните колички неслучайно са проектирани да се движат по-бавно, с цел да имат време потребителите да обходят с взор всички артикули по пътя и в съзнанието им да влязат огромен брой манипулативни послания за покупка,. Ароматът, който постоянно се носи от топлите щандове и тези за самун не се извежда на открито и е по този начин дразнещ сетивата.

Информацията, която се извлича от потребителските, дебитните и кредитни карти и касовите бонове е голям информативен запас – служи както за статистически данни, по този начин и за вътрефирмена политика и съставяне на нови търговски тактики и трикове. Кои артикули се търсят най-вече, по какъв начин въздействат промоциите, до каква степен са платежоспособни клиентите и така нататък Таргет групите и какво купуват, даже в кой час на деня, се изследват доста добре.

Начинът, по който са позиционирани стоките си е цяла просвета – тук методите са доста, главните са: това, което е на равнището на очите, се купува най-вече, разположените на куп артикули притеглят клиентите, има избрани горещи точки в магазините, оттова наложително минава клиентопотокът, пътеките в супер и хипермаркетите са позиционирани по този начин, че да преведат минувачите през допустимо повече на брой щендери и лавици със артикули. Най-търсените артикули са в дъното на магазина. На ниския ред стоят обичаните на децата шоколадови и захарни произведения. На равнището на възрастните стоят стоките, които би трябвало да бъдат продадени, само че са малко по-скъпи. Евтиното е по-ниско и с цел да го види, клиентът би трябвало да се наведе, а не всеки желае да направи това изпитание. Нова тактика е да се съчетават разнообразни артикули, които имат връзка между тях. Например до прясната риба има лимони. До месото има подправки за мариноване и така нататък

Чувството за задоволеност е доста значима цел за търговците, не по-малко значима от самата облага. Излизате от магазина и сте щастливи, че сте създали страхотна покупка, хванали сте последния късмет, взели сте последната численост, икономисали сте пари. Ефектът от психическите способи на увещание и влияние е изпълнен. Имаме търговец, който е осъществил продажби, клиент, който е направил спонтанна покупка, само че е удовлетворен. На това се държат стопанската система, маркетингът и търговията – от едната страна осъществена облага, от другата – задоволена нужда и чувство за добра покупка. Щом изпитвате това възприятие, значи ще се върнете в този магазин, което в дълготраен проект е по-важно от това, дали сте похарчили огромна, или скромна сума.

В чест на някои търговски вериги ще кажем, че някои от тях мислят за потребителя си и вълкът не е единствено черен. На пазарските колички на огромна козметична верига има лупа, благодарение на която да разгледате състава на понижения крем за ръце. В други вериги има каса за деца - на която няма сладкиши и дъвки. В други към момента работи експресните каси за хора с малко артикули. Висенето на опашка на касата е още един финален късмет да си купите дъвки, запалка, влажни кърпички - още един разход, за който не сте влезнали в магазина.

Съвети за извършване на покупки:

Никога не влизайте в супермаркет гладни, незабавно ще бъдете привлечени от топлите витрини

Винаги подготвяйте лист и калявайте волята си да не го престъпвате

Ограничавайте времето за извършване на покупки - 30 минути със лист би трябвало да са задоволителни.

Събирайте брошурите със седмични промоции и планирайте в кой магазин какво ще пазарувате.

Най-добре е да избягвате огромните вериги и да пазарувате непосредствено от производители, от пазара или от хранителни кооперативи.

Трябва и да се замислим за нещо още по-реално от логиката на психиката на консуматорството. Търговията не е просто бранш от стопанската система, тя е цяла просвета. Средствата, които се влагат в изследвания, разбори на потребителското държание, реклама, маркетинг, мониторинг и така нататък, ловко се калкулират към рубрика „ фирмени разноски за маркетинг и реклама ”. А, с цел да се стигне до облага, приходите би трябвало да са повече от разноските. Всичко, което ни се продава, е с тези калкулирани разноски в цената. Не единствено, че си плащаме продукта, само че и плащаме рекламните му акции, надписите „ гратис ”, „ подарък ”, „ промоция ” и целия път, с цел да се озове той в ръцете ни. Хубаво е да се замислим, дали в тази сметка, влиза и качеството на това, което купуваме, тъй като крайната цена не може да е по-ниска от цената по себестойност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР