Във Вангарей, Нова Зеландия, бе открит вторият музей в света,

...
Във Вангарей, Нова Зеландия, бе открит вторият музей в света,
Коментари Харесай

Откриха музей на Фр.Хундертвасер в Нова Зеландия

Във Вангарей, Нова Зеландия, бе открит вторият музей в света, отдаден на Хундертвасер. Ексцентричният австрийски художник и буен природозащитник работи цялостен живот върху концепцията за хармонията сред индивида и околната среда. Той трансформира отношението към природата нацяло потомство австрийци.
На 19 февруари се навършиха 22 години от гибелта на Фриденсрайх Хундертвасер – основателя на несравним архитектурен жанр. По този мотив в Нова Зеландия, където той прекарва огромна част от живота си, откриха негов музей. Сградата на новия " Хундертвасер Арт Център " е издигната по план на самия проектант за социална художествена изложба от 1993 година
Проектът остава незавършен и е обновен едвам след гибелта на художника. Реализацията му става допустима с помощта на многочислени дарения и на напъните на жителите на Вангарей. Изграждането на музея е осъществено в тясно съдействие с частната фондация " Хундертвасер ". 
В него са изложени творби на стойност 4 милиона евро, получени безплатно от фондацията във Виена, измежду които са картини, графики, гоблени и архитектурни модели на Хундертвасер. В новия " Хундертвасер Арт Център " ще има и краткотрайни изложения с произведения на модерни художници, представители на коренното население маори в Нова Зеландия.
Това е вторият музей на ексцентричния създател и буен природозащитник в света. Най-голямата сбирка на негови творби се намира във виенския музей " Кунст Хаус Виена ", който е част от Виенския холдинг. Там е показано богатото и разностранно творчество, концепциите, философията и живота му. На два от етажите са изложени картини, графики, рисунки, архитектурни и екологични планове, фотоси, мемоари, макети, а по стените са изписани негови мисли. Във виенския музей могат да се видят и няколко забавни плана за хвърчила, направени през годините, в които Хндертвасер живее в Япония. Много от сътворените от него близо 1000 картини са благосъстоятелност на частни лица, които ги дават за краткотраен показ в музея, по тази причина експозицията там постоянно се мени.
Хундертвасер умира от инфаркт на 19 февруари 2000 година на борда на кораба „ Куин Елизабет II “ на път от Нова Зеландия за Европа. Погребан е на 3 март в имението си в Нова Зеландия, където е посадил над 100 000 дървета. Пожелава на гроба му да пораства единствено едно дърво.

Зелената крепост в Магдебург, Снимка: Wikimedia.org

Waldspirale в Дармщат
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР