Във фокуса на изложбата попада творчеството на Васка Емануилова от

...
Във фокуса на изложбата попада творчеството на Васка Емануилова от
Коментари Харесай

Изложба най-успешните жени скулптори в България

Във фокуса на изложбата попада творчеството на Васка Емануилова от интервала директно след 1950-те години, оповестиха от Галерия „ Васка Емануилова “. Изложбата ще бъде открита на 8 ноември от 18:00 часа в София.

През тези години тя се е наложила като една от най-успешните дами скулптори в България . По отношение на творчеството ѝ това е един плодотворен интервал. Вълнуват я тематики от интимното и персоналното пространство – майчинството, наличието и ролята на дамата, замечтаният свят на детските мечти. В редица творби от този интервал отзвучава опитът ѝ с монументалната статуя, където, в многочислените осъществени монументи , сполучливо съчетава плакатността и декларативната фронталност с динамичността на описа, с литературното и сюжета.

Този прийом е ясно изразен в композиции като „ Септември 23 “, „ Обявено състезание “, „ Жетварска ария “, „ Поп Андрей “ и други, които през днешния ден са част от сбирката на Галерия „ Васка Емануилова “. Според скулпторката фигуралната комбинация е най-подходящият израз на новото изкуство, разкриващо и осмислящо своята социално-обществена отговорност. Въпреки това Васка Емануилова е и един от дейните радетели за разчупване на обичайните схеми, произвеждащи еднотипни мемориални уреди .

За нея тематичната комбинация значи дестабилизиране на класическия модел и затворената имперсоналност на античния канон в блян към уравновесена и безапелационна прочувствена компактност. Основен ориентир в нейните опити сред интимното и формалното действие на облика е хармонията сред самостоятелното и универсалното, безконечното и съответното.

Изложбата включва емблематични произведения на Васка Емануилова от този значим и към този момент неразучен сериозно исторически интервал в българското изкуство, които дефинират мястото на художничката в историята на българското изобразително изкуство и характеризират съмненията в артистичните търсения на цялото потомство. Преди всичко това е работата „ Жътварска ария “, за която Васка Емануилова през 1955 година е отличена с Димитровска премия.

Посетителите имат опция да съпоставят тази и други произведения от интервала, да вземем за пример „ Обявено състезание “, с ескизи и разновидности, които показват стадиите на основаване на композициите. От същия интервал датират и произведения от спектъра на персоналното пространство, само че основни за авторката творби – детските портрети, които предават облиците на нейните обични племенници и други роднини.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР