Вътрешният министър на Нигер Мохамед Тумба заяви, че САЩ скоро

...
Вътрешният министър на Нигер Мохамед Тумба заяви, че САЩ скоро
Коментари Харесай

И Нигер мисли да гони американския военен контингент

Вътрешният министър на Нигер Мохамед Тумба съобщи, че Съединени американски щати скоро ще предадат на нигерийските управляващи проектите за евакуиране на американския контингент от страната, оповестяват западни медии. Той съобщи това след среща с посланика на Съединени американски щати в Нигер Катлийн Фицгибън, заяви Агенция Франс Прес.

По данни на нигерийското министерство на вътрешните работи посланичката е съобщила на министъра, че Вашингтон е взел под внимание решението на новите управляващи да прекратят военното съглашение със Съединени американски щати, и е добавила, че скоро от Съединени американски щати ще дойдат оферти за метода , по който ще се извърши изтеглянето на американските войски.

В средата на март нигерийските управляващи обявиха, че Вашингтон е наложил на Ниамей съглашение за военно съдействие от 2012 година и го е оповестил за невалидно.

В момента на територията на Нигер има към хиляда американски военнослужещи. Наред с другото те управляват база за безпилотни самолети в центъра на страната. Декларираната цел на това военно наличие е да помогне в битката против екстремистите.

По-рано Мали, Буркина Фасо и Нигер оповестиха сключването на боен пакт - Алианс на страните от Сахел, като се договориха да образуват общи сили за битка с джихадистите.
 Мали, Буркина Фасо и Нигер сплотяват сили в битката с джихадистите
Мали, Буркина Фасо и Нигер сплотяват сили в битката с джихадистите

Насилието в региона на Сахел в Западна Африка се утежни през последните години

Властите на тези страни прекратиха споразуменията за съдействие в региона на защитата с Франция и принудиха военните ѝ контингенти да изоставен територията им.

Също по този начин в края на януари Мали, Нигер и Буркина Фасо оповестиха, че неотложно ще се отдръпват от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS): ECOWAS наложи наказания на Мали и Нигер поради военни преврати, а трите страни от своя страна нарекоха тези ограничения противозаконни.
 Нигер приключи военно съглашение със Съединени американски щати
Нигер приключи военно съглашение със Съединени американски щати

То позволяваше на американски военни да оперират в африканската страна

На 26 юли в Нигер беше осъществен държавен прелом.

Генерал Чиани беше разгласен за нов водач и даде обещание да съобщи властта на цивилни през идващите три години.

Западните страни и доста страни от африканския район подлагат на критика преврата. Властите в Мали и Буркина Фасо поддържаха пучистите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР