Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер повтори непроменената позиция на

...
Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер повтори непроменената позиция на
Коментари Харесай

Австрия пак ни попари за Шенген, извади пореден аргумент

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер повтори непроменената позиция на страната против присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство.

С аргумента, че Шенгенската зона би трябвало да стане " по-добра, а не по-голяма ", Карнер напомни, че позицията на Виена по отношение на присъединението на Румъния и България към Шенген, остава непроменена.

Коментарът му пристигна по време на срещата на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз на 5 декември, когато гласуването за присъединението на тези две страни не беше включено в дневния ред, написа SchengenVisaInfo.com.

По време на срещата Карнер още веднъж прикани за постоянна отбрана на външните граници.

" Понастоящем свободата на пътешестване в Европа не е допустима, защото от съображения за сигурност повече страни членки управляват границите си повече от всеки път – в това число Австрия. Единственото решение е постоянна и работеща отбрана на външните граници.

Трябва да създадем Шенген по-добър, а не по-голям ", сподели Карнер.

Карнер счита броя на граничните инспекции, наложени от европейските страни, за задоволителна причина да предотврати по-нататъшното разширение на безвизовата зона за пътешестване, която сега се състои от 27 страни.

Присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство е измежду главните цели на Испания, която сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, като испанският вътрешен министър Фернандо Гранде Марласка изрази убеденост, че въпросът ще бъде финализиран до края на тази година.

Въпреки това участието на тези две страни също беше блокирано през декември предходната година от Австрия, базирайки се на опасения за противозаконната миграция. Споменавайки същите аргументи, против присъединението на София, с изключение на Австрия, се опълчи и Нидерландия.

Както Австрия, по този начин и Нидерландия постоянно са подчертавали, че по този въпрос позицията им остава непроменена, макар че и Румъния, и България са изпълнили всички нужни условия.

По време на срещата, извършена на 5 декември, испанското председателство на Съвета на Европейския съюз регистрира положението на договарянията по пакта за убежището и миграцията.

След съответното решение на министрите от Европейски Съюз пактът би трябвало да бъде финализиран сред Европейския парламент, председателството на Съвета и Европейската комисия. Преговорите по въпроса ще продължат на 7 декември, написа Блиц.

" Важно е пактът да бъде подписан бързо. Но още по-важно е да има добър и спретнат резултат. Трябва да попречим на хората да си проправят път към Европа. Ключът към това е обезпечаването на континента вместо " морското избавяне ", уточни Карнер.

Временното наново въвеждане на граничен надзор на вътрешните граници е позволено от страните членки въз основа на Кодекса на Шенгенските граници, все пак би трябвало да се ползва като последна мярка в изключителни обстановки и да се съблюдава правилото на пропорция.

Данните на Агенцията за гранична и брегова защита на Европейския съюз (Frontex) разкриват, че през първите 10 месеца на тази година са регистрирани общо 331 600 опита за нелегално прекосяване на външните граници на Европейски Съюз, което съставлява 18% нарастване спрямо по отношение на данните за същия интервал на предходната година.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР