Вътрешният министър Бойко Рашков сезира директора на Националната следствена служба

...
Вътрешният министър Бойко Рашков сезира директора на Националната следствена служба
Коментари Харесай

Бойко Рашков сезира шефа на Следствената служба за главния прокурор

Вътрешният министър Бойко Рашков сезира шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов за закононарушения осъществени от основния прокурор Иван Гешев. В сигнала до Сарафов са поместени част от материалите, изпратени до министъра на правораздаването Янаки Стоилов. Това заяви Рашков след гала по награждаването на шефове на регионални дирекции за положително осъществяване на служебните им отговорности. 

" Днес изпратих част от материалите, които министъра на правораздаването внесе във Висш съдебен съвет и който материал беше отказано да бъде разгледан по създание от Висш съдебен съвет. Отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно издание в общественото пространство на материали, добити посредством използването посредством СРС-та, както и други материали, които са открити при следствието при избрани случаи. Според мен има съображение с този въпрос да се занимае следствената работа ", съобщи министър Рашков. 

Министър Рашков е изпратил този материал на зам.-главния прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов.  " Надявам се там да се организира следствие и да се отговори на въпроса дали става въпрос за осъществено закононарушение от основния прокурор или не. А в случай че се даде негативен отговор - какви ще са претекстовете за това ", разяснява вътрешният министър.

И припомни, че по два закона в нашата страна е неразрешено разгласяването на данни, събрани посредством СРС-та. " Гаранция, че това няма да си позовали никой съставлява инкриминирането на това действие в наредбата на член 145 а от Наказателен кодекс ", посочи той.  

Рашков добави, че измежду съперниците на този въпрос има в това число измежду членове на Висш съдебен съвет. " Те гледат на въпроса от ъгъла на отбрана на основния прокурор Иван Гешев, така както и няколко представители на прокуратурата – окръжния прокурор на Плевен, ръководителят на Специализираната прокуратура ", сподели ще Бойко Рашков. 

Министърът на вътрешните работи даде образец с наказан във Варненския апелативен, с което лице е прието за отговорно тъкмо в това закононарушение – оповестяване на СРС.

" Струва ми се необичайно, че в единия случай лицето е осъществено закононарушение, а в този момент съгласно някои от сътрудниците на Висш съдебен съвет няма такова нещо не може да се стартира досъдебно следствие. В околните дни, седмици и месеци, ще чакаме с неспокойствие решението на прокуратурата по този проблем. Дали ще може всеки прокурор, на който се разпореди случая, в случай че изобщо се, да прояви кураж и да образува досъдебно произвеждане и да стартира следствие против основния прокурор ", уточни Рашков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР