Вътрешният министър Бойко Рашков настъпи бившия здравен министър проф. Костадин

...
Вътрешният министър Бойко Рашков настъпи бившия здравен министър проф. Костадин
Коментари Харесай

Рашков настъпи Костадин Ангелов. Притисна го за Александровска

Вътрешният министър Бойко Рашков настъпи някогашния здравен министър проф. Костадин Ангелов за времето, когато докторът бе началник на Александровска болница.

Втора инспекция на клиниката завърши за седмица. Проверката на „ Икономическа полиция “ е по сигнал за подписан от предходното управление на лечебното заведение контракт през 2020 година за строително-монтажни работи в постройка на една от клиниките поради съществуването на отпуснати целеви финансови средства от Министерство на здравеопазването, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Във връзка с откритите обстоятелства, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в прокуратурата с мнение за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 219 от Наказателен кодекс.

Проверката е открила, че през декември 2019 година (по времето, когато отпред на лечебното заведение беше актуалният народен представител от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов - б.р.) са подписани два контракта за даване на целева дотация за финансови разноски сред УМБАЛ „ Александровска “ и Министерство на здравеопазването, на стойност над 3 млн. лева, като изпълнителят – УМБАЛ, се задължава в период до 31 януари 2020 година да организира социална поръчка по Закон за обществените поръчки.

На процедура обаче, публичната поръчка е оповестена на 6 февруари 2020 година, а решението за избора на изпълнителите по Закон за обществените поръчки е оповестено на 8 юли (броени дни, преди Ангелов да стане министър на опазването на здравето в кабинета " Борисов 3 " - б.р.) - забавяне от съвсем половин година в нарушаване на периода по двата контракта.

Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили контракт за разходване на упоменатите средства с комерсиално сдружение с предмет строително-ремонти действия по постройка на Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания. Съгласно контракта, на сдружението е била преведена предплатено сума в размер на 596 620, 94 лева

Същевременно, в интервала от оповестяването на публичната поръчка на 6 февруари 2020 година до 18 декември 2021 година, от УМБАЛ не са били подхванати дейности за приемане на нужните строителни бумаги за осъществяване на подписания контракт и ремонтни действия не са стартирани, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Установеното нарушаване на периода по подписаните контракти с Министерство на здравеопазването постанова средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. Министерство на здравеопазването е изискало от УМБАЛ „ Александровска “ в едномесечен период да възвърне напълно преведените финансови средства по двата контракта.

На настояването на УМБАЛ комерсиалното сдружение реализатор да възвърне преведения задатък в размер на 596 620, 94 лева е получено несъгласие с мотив, че неизпълнението е по виновност на възложителя, защото изпълнителят е имал подготвеност да извърши ремонтните действия.

При първата инспекция заключението на проверяващите бе, че е налице съображение за започване на досъдебно произвеждане по член 219 от Наказателен кодекс за подписване на неизгодна договорка и занемареност и член 282 от Наказателен кодекс за непозволено облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните действия, напомнят от Министерство на вътрешните работи.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР