Vasudhaiva Kutumbakam/ Васудева Кутумбакам“ – тези две думи улавят дълбока

...
Vasudhaiva Kutumbakam/ Васудева Кутумбакам“ – тези две думи улавят дълбока
Коментари Харесай

Глобализация, ориентирана към човека: Извеждане на G20 до последната миля, без да бъде изоставен никого

„ Vasudhaiva Kutumbakam/ Васудева Кутумбакам “ – тези две думи улавят дълбока философия. Те значат „ светът е едно семейство “. Това е всеобхватна вероятност, която ни предизвиква да напредваме като едно универсално семейство, надхвърлящо граници, езици и идеологии. По време на индийското председателство на Г-20 това се трансформира в апел за напредък, насочен към индивида. Като Една Земя, ние се събираме, с цел да подхранваме нашата планета. Като Едно Семейство, ние се поддържаме взаимно в устрема към напредък. И вървим дружно към споделено бъдеще – Едно бъдеще – което е неоспорима истина в тези взаимосвързани времена.

Световният ред след пандемията е доста друг от света преди него. Има три значими промени, наред с другите.
Първо, налице е възходящото осъзнаване, че е належащо прекосяване от мироглед за света, насочен към Брутният вътрешен продукт, към мироглед, насочен към индивида.

Второ, светът признава смисъла на устойчивостта и надеждността в световните вериги за доставки.
Трето, има групов апел за поощряване на мултилатерализма посредством промяна на световните институции.
Нашето председателство на Г-20 изигра ролята на катализатор в тези промени.

През декември 2022 година, когато поехме председателството от Индонезия, бях написал, че би трябвало да бъде катализирана смяна на мисленето в резултат от Г-20. Това беше изключително належащо в подтекста на консолидираното на маргинализираните желания на разрастващите се страни, световния Юг и Африка.

Срещата на върха „ Гласът на световния юг “ през януари 2023, в която участваха 125 страни, беше една от най-важните начинания по време на нашето председателство. Беше значимо упражнение за събиране на принос и хрумвания от Глобалния Юг. Освен това, нашето председателство освен стана очевидец на най-голямото до момента присъединяване от страна на африкански страни, само че също по този начин настоя за включването на Африканския съюз като непрекъснат член на Г-20.

Взаимосвързаният свят значи, че нашите провокации в разнообразни области са взаимосвързани. Това е годината, която е по средата на Дневния ред 2030 година и мнозина означават с огромна угриженост, че напредъкът по Целите за устойчиво развитие не следват проекта. Планът за деяние на Г-20 за 2023 година за ускорение на напредъка по Целите за устойчиво развитие ще насочи бъдещата посока на Г-20 към осъществяване на Целите за устойчиво развитие.

В Индия животът в естетика с природата е бил норма от антични времена и ние продължаваме да способстваме с нашия дял към дейностите в региона на климата даже в съвремието.
Много страни от Глобалния юг са на разнообразни стадии на развиване и дейностите в региона на климата би трябвало да бъдат спомагателни старания. Амбициите за дейности в региона на климата би трябвало да бъдат съчетани с дейности за финансиране в региона на климата и трансфер на технологии.

Вярваме, че е належащо да се отдалечим от чисто ограничаващото отношение към това какво не би трябвало да се прави, към по-конструктивно отношение, фокусирано върху това какво може да се направи за битка с изменението на климата.
Високите правила на Ченай за устойчива и издръжлива синя стопанска система се концентрират върху поддържането на нашите океани чисти.

От нашето председателство ще възникне Глобална екосистема за чист и зелен водород, дружно с Иновационен център за зелен водород.

През 2015 година стартирахме Международния безоблачен алианс. Сега, посредством Глобалния алианс за биогорива, ние ще подкрепим света да разреши енергийни преходи в унисон с преимуществата на кръговата стопанска система.

Демократизирането на дейностите в региона на климата е най-хубавият метод да се придаде подтик на придвижването. Точно както хората вземат ежедневни решения предвид на дълготрайното си здраве, те могат да вземат решения за метода си на живот въз основа на въздействието върху дълготрайното здраве на планетата. Точно както йога се трансформира в световно всеобщо придвижване за уелнес, ние също тласнахме света посредством Начин на живот за устойчива околна среда (LiFE).
Поради въздействието от изменението на климата, обезпечаването на продоволствена и хранителна сигурност ще бъде от решаващо значение. Просото или Шрий Анна може да помогне за това, като в същото време подтиква климатично интелигентното земеделие. В Международната година на просото ние донесохме просото до международната маса. Високите правила на Декан по отношение на продоволствената сигурност и храненето също са потребни в тази посока.

Технологията е трансформираща, само че също по този начин би трябвало да бъде приобщаваща. В предишното изгодите от софтуерния прогрес не са облагодетелствали еднообразно всички пластове на обществото. През последните няколко години Индия сподели по какъв начин технологията може да се употребява за понижаване на неравенствата, вместо да ги уголемява.

Например милиардите по целия свят, които остават без банкови услуги или нямат цифрови идентичности, могат да бъдат финансово включени посредством цифрова социална инфраструктура (DPI). Решенията, които изградихме благодарение на нашата DPI, към този момент са приети в международен мащаб. Сега, посредством G20, ние ще помогнем на разрастващите се страни да се приспособяват, изградят и съизмерят DPI, с цел да отключат силата на приобщаващия напредък.

Това, че Индия е най-бързо разрастващата се огромна стопанска система, не е инцидентно. Нашите елементарни, мащабируеми и устойчиви решения дадоха опция на уязвимите и маргинализираните да поведат нашата история на развиването. От космоса до спорта, стопанската система до предприемачеството, индийските дами са поели водеща роля в разнообразни браншове. Те изместиха разказа от развиване на дамите към воденото от дамите развиване. Нашето председателство на Г-20 работи за превъзмогване на цифровото разделяне сред половете, понижаване на разликите в присъединяване на работната мощ и обезпечаване на по-голяма роля на дамите в водачеството и вземането на решения.

За Индия председателството на Г-20 не е просто дипломатическо начинание на високо равнище. Като майка на демокрацията и модел на многообразието, ние отворихме вратите към този опит за света.

Днес постигането на огромни неща е качество, което се свързва с Индия. Председателството на Г-20 не прави изключение. То се трансформира в водено от хората придвижване. Над 200 срещи ще бъдат проведени в 60 индийски града по територията на цялата страна, които ще бъдат домакини на близо 100 000 делегати от 125 страни до края на нашия мандат. Никое председателство в никакъв случай не е обхващало такова голямо и разнообразно географско пространство.
Едно е да чуеш за демографията, демокрацията, разнообразието и развиването на Индия от някой различен. Съвсем друго е да ги изпиташ от първа ръка. Сигурен съм, че нашите делегати от Г-20 биха подсигурили за това.
Нашето председателство на Г-20 се стреми да преодолее раздялите, да отстрани бариерите и да посее семената на съдействието, които ще подхранват един свят, където единството надвива над раздора, където споделената орис засенчва изолацията. Като ръководител на Г-20 ние обещахме да създадем световната маса за полемики по-широка, като подсигуряваме, че всеки глас ще бъде чут и всяка страна ще даде своя принос. Сигурен съм, че сме изпълнили обещанието си с дейности и резултати.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР