Васил Божков притежава най-голямата колекция от антични предмети не само

...
Васил Божков притежава най-голямата колекция от антични предмети не само
Коментари Харесай

Вижте ритоните на Божков

Васил Божков има най-голямата сбирка от антични предмети освен в Европа, само че и в света. Това съобщи пред Лупа.бг най-големият траколог у нас проф. Иван Маразов,  който е част от ръководената от предприемача Фондация " Тракия ". Само тракийските ритони са 20 – най-голямата сбирка от ритони в света.



" Не знам за какъв брой е купил златните ритони и другите антични артефакти, само че фактически предметите са доста скъпи. В случая няма никакво значение каква е цената. За мен е значима културната полезност на тази сбирка, а тя е доста забележителна, както за България, по този начин и за международната просвета ", съобщи още порфесорът.  Самият Божков съобщи в тв изявление, че една страна му предложила 600  млн. евро за сбирката, тъй като желала да открие нов музей. Но тогава сбирката била по-малка. Най-вероятно в този момент цената й е най-малко двойна. Според Маразов сбирката не би трябвало да се иззема и придвижва, тъй като някои от артефактите били доста нежни.

Проф. Иван Маразов сподели, че концепцията на Васил Божков е била сбирката му да бъде притежание на всички хора. " Доколкото знам той стартира да прави някакъв музей и в случай че сбирката беше изложена в музея щеше да има огромен триумф ", добави изкуствоведът. Пред Лупа.бг той посочи, че от 4 години не е имал допир с античните предмети.

През 2011 година обаче бе куратор на изложбата " Тракия и Древният свят – сбирка Васил Божков “, подредена в залите на Националния исторически музей. Божков е направил и три изложения в чужбина – в Брюксел, Бон и Москва. В Националната изложба през 2018 г.бе показана и изложбата " Златното руно. Пътят на аргонавтите “.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР