Васил Байрактаров, един от най-успелите наши бизнесмени в САЩ, стана

...
Васил Байрактаров, един от най-успелите наши бизнесмени в САЩ, стана
Коментари Харесай

Българин отиде с 1000 долара в САЩ и вече има 160 луксозни апартамента в Чикаго

Васил Байрактаров, един от най-успелите наши предприемачи в Съединени американски щати, стана един от достойните българи за всичко, което прави за Црънча и за разпространение на българската просвета и обучение в Америка. В родното си доспатско село той построи състезателен парк за над 1 млн. лв. и оказва помощ на локалното учебно заведение. Той беше награден от „ 24 часа “, а премията връчи основният редактор на изданието Борислав Зюмбюлев на сестрата на Васил – Руска. Байрактаров се включи с видеообръщение:

„ Америка ме научи да давам назад на обществото, в което пребивавам. Думите на Джон Кенеди: „ Не какво страната ти може да направи за теб, а ти какво може да направиш за страната ти “ пояснявам като: „ Какво ти може да направиш за града си, за селото си, за парка, за учебното заведение, за болния комшия “. Казват, че Бог съди за положителното не по количество, а по това дали е от сърце. Аз знам, че моето е. “, сподели в обръщението си Байрактаров.

Благодаря, че Васил беше видян, тъй като родното ни място е надалеч – на границата с Гърция. Той постоянно прави положително, освен за България, само че и там, където живее също. Нека положителното да заразява, пожела и сестра му Руска Байрактарова при приемането на премията.

Във вторник, за 21-ви път вестник „ 24 часа “ раздаде премиите „ Достойните българи на годината “ на хора, които са помагали, дарявали, следвали дела. Инициативата е в съдействие с Българската национална телевизия.

Васил Байрактаров е бежанец в Съединени американски щати, който има огромен транспортен и риъл естейт бизнес, основан в Чикаго. През последните 15 години се трансформира в един от най-щедрите донори на българската общественост в Чикаго с необикновен фокус върху образованието и културата.

През годините Васил Байрактаров, беше този, който спонсорираше културните събития на българските учебни заведения, даряваше техническото им съоръжение, обзавеждане, доставяше ги с просветителни материали и им помагаше във всичките им потребности. Той беше този, който спонсорираше съвсем всички български събития в Чикаго насочени към опазване на българските устои. Генерален спонсор беше на Международните състезания “Моята гатанка ” и “Васил Левски ” на Детската телевизия ”Аз мога, аз знам ”, „ Малко Българско Училище “ и БУЦ ”Знание ”.

Негова е и концепцията за плана “Всяко българско дете да има достъп до българско учебно заведение ”, където подпомагаше фамилии, които одеве са пристигнали в Чикаго или имаха потребност от помощ, с цел да може и техните деца да посещават българско учебно заведение. Години наред Васил Байрактаров правише красива и радостна Коледата на децата на Център “Знание ”, като купуваше дарове за всички деца. За 12- тия рожден ден на БУЦ ”Знание ” ни зарадва с ново обзавеждане на стаите на центъра.

През годините Васил Байрактаров тихомълком плащаше наемите на две български учебни заведения – БУЦ „ Знание “, „ Джон Атанасов “ и „ Малко Българско Училище “. В продължение на няколко години разпределя по 100 хиляди $ за потребностите на учебните заведения.

Васил Байрактаров е първият, най-щедър и непрекъснат донор и другар на учебно заведение „ Джон Атанасов “ в Чикаго, споделят от там. И акцентират, че самичък е предложил помощта си. Той е и основният спомоществувател  на празненство за десетгодишния празник, както и на отличеното  от медийния портал Еврочикаго като  „ Събитие № 1 “ за българските общности през 2011-та година  в Чикаго  – „ Форум на българските учебни заведения “, чийто хазаин беше учебно заведение „ Джон Атанасов “. В резултат на този  Форум се сътвориха неоспоримо по-добри условия за държавна поддръжка и развиване на българското учебно заведение в чужбина. След форума активността на учебните заведения зад граница беше легализирана със особено разпореждане, а страната стартира стратегия за тяхното финансиране.

В родното си село Црънча той построи състезателен парк за над 1 млн. – върху 6 дка земи на неговата фамилия, както и на в допълнение закупена от местнитежители. Васил е построил също игрище за мини футбол, за тенис и волейбол, многофункционална сцена и огромен детски парк. Има и чешма с 4 чучура. Дарявал е за учебното заведение, гробищния парк и други инициативи в родното си село. Байрактаров е и измежду най-щедрите донори и в Чикаго – подкрепя учебни заведения, фолклорни сформира и културни събития, а от 14 година финансира и тържественото отбелязване на 3 март в Чикаго. Тази година неговата компания MGL е общоприет спонсор на Третия Парад на България по случай 24 май.

„ Някои хора не не помнят корените си, колкото и надалеч да отидат “, споделят българите в Чикаго за Васил Байрактаров.

Байрактаров стартира на практика от нулата, откакто отпътувал за Съединени американски щати преди повече от две десетилетия. Той живее в Чикаго от 23 години. Завършил е езикова гимназия, а по-късно учил в УНСС, само че не съумял да приключи, тъй като след IV курс в университета му се удала опция за замине.

„ Имах 1000 $, само че бях с още трима души, които нямаха и толкоз, по тази причина ги похарчихме дружно “, признава емигрантът, представен от „ 24 часа “.

В началото работел като водач на тир и последователно започвал да купува свои камиони. Така придобил огромен автопарк със стотици камиони. Освен бизнес в превоза и логистиката Байрактаров развива сполучливо ползите си и в региона на недвижимите парцели.

Построил е, има и отдава чартърен над 160 първокласни жилището в Чикаго.

Вече е направил доста и за родното си село, което е на границата сред Смолянска и Благоевградска област, в най-източната част на региона Чеч, на 3 км от границата с Гърция. Допреди 30-ина години е било към община Сатовча.

По мотив кръгла годишнина на ОУ “Никола Вапцаров ” той е дарил крупна сума и професионална озвучителна уредба в помощ на образователния развой. Преди това финансира и основаването на туристически уебсайт, в който се споделя за историята и забележителностите, има богата изложба от фотоси и видеа, както и настоящи вести за Црънча. Изцяло с негови средства е направена солидна сграда край гробището, в която приготвят умрелите, преди да изоставен земния си път.

Паркът се намира на към 400 метра в западния завършек на селото по посока скалното светилище Скалето. Общата му повърхност е върху 6 декара, които са земи на неговата фамилия и закупени локалните площи. На изток около скалните забележителности на селото минава различен път, прокаран от емигранта, който води към остарялото шосе за благоевградското село Ваклиново.

От парка се разкрива живописна панорама към каньона на реката, планините в Северна Гърция и Югозападна България.

Паркът действително може да се употребява непрекъснато – сложени са 64 лампи. Дори учениците ще могат да организират част от игрите си в образователните стратегии тук. Училището в Црънча е предпазено и в него учат 28 деца, само че няма такава добра база, споделя кметът Недко Хаджиев.

“Пари има доста по света, само че те отиват постоянно в огромните центрове. Така е и в България. В региони като родния ми Чеч не се влага. Здравеопазването е надалеч, на най-малко час и половина път. Затова и междинната дълготрайност на живот е ниска. Хората там са откровени и отрудени, желаех да ги развеселявам ”, споделя Байрактаров.

За него пък приказват, че е направил за селото повече от страната, написа „ 24 часа “. Новата облага бе открита на празника на доспатското село преди година, без наличието на самия донор, който е бил спрян от бизнес задължения.

На разнообразни места в парка, който е заобиколен от брезови гори, има инсталирани 32 пейки. Паркът е осветлен и със независим хигиеничен възел.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР