Вашингтон/Тел Авив. Израелските военновъздушни сили са атакували наземни цели в

...
Вашингтон/Тел Авив. Израелските военновъздушни сили са атакували наземни цели в
Коментари Харесай

The Washington Post: Израел е нанесъл въздушни удари по цели в Сирия, за да попречи на Дамаск да възобнови производство на химически оръжия

Вашингтон/Тел Авив. Израелските военновъздушни сили са атакували наземни цели в Сирия през юни 2021 година и през март 2020 година, защото Тел Авив е вярвал, че Дамаск може да възобнови производството на химически оръжия там, написа американския вестник The Washington Post , базирайки се на източници от разследващите служби на Съединени американски щати и други западни страни.

„ От тяхна страна имаше от ден на ден признаци за обновяване на производството “, цитира изданието изказването на един от събеседниците.

Според тази информация израелските управляващи са разпоредили ударите въз основа на получените от тях разследващи данни, които допускат, че сирийското държавно управление придобива химикали, които могат да бъдат употребявани за рестартиране на производството на химическо оръжие в страната. Въздушните удари, съгласно тази информация, са осъществени на 8 юни 2021 година по три военни цели покрай Дамаск и Хомс. Година преди този момент, на 5 март 2020 година, бяха осъществени и офанзиви против две цели в покрайнините на Хомс.

Според източници на вестника израелските управляващи са се надявали ударите да имат предпазен темперамент и да деактивират индустриалните мощности още преди основаването на хипотетичното оръжие.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР