Вашингтон. Днес влиза в сила най-голямото разпределение на специални права

...
Вашингтон. Днес влиза в сила най-голямото разпределение на специални права
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева, МВФ: Днес влиза в сила най-голямото разпределение на специални права на тираж в историята на стойност от приблизително 650 милиарда щатски долара

Вашингтон. Днес влиза в действие най-голямото систематизиране на специфични права на тираж (СПТ) в историята на стойност от почти 650 милиарда щатски $. Разпределението е мощна ваксина в поддръжка на финансовото здраве на света, която — употребена рационално — е и неповторима опция за битка с тази невиждана рецесия. Това се споделя в изказване на Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ), направи следното изказване през днешния ден:

По думите на Кристалина Георгиева разпределението на СПТ ще обезпечи спомагателна ликвидност на международната икономическа система, допълвайки валутните запаси на страните и намалявайки зависимостта им от по-скъп вътрешен или външен дълг, като страните могат да употребяват пространството, обезпечено от разпределението на СПТ, с цел да поддържат стопанските системи си и да засилят битката си с рецесията.

Тя добавя, че СПТ се разпределят сред страните съразмерно на квотните им дялове в МВФ. Георгиева разяснява, че това значи, че към 275 милиарда щатски $ ще бъдат предоставени на нововъзникващите и разрастващите се страни, от които страните с ниски приходи ще получат към 21 милиарда щатски $, което в някои случаи се равнява на 6 % от Брутният вътрешен продукт.

" СПТ са скъп запас и решението по какъв начин да бъдат употребявани оптимално се взема от всяка от нашите страни членки. За да могат СПТ да бъдат употребявани в оптималната изгода на страните членки и на международната стопанска система, тези решения би трябвало да бъдат рационални и добре обосновани ", акцентира Кристалина Георгиева.

Тя отбелязва, че с цел да поддържа страните и да помогне за обезпечаване на бистрота и отчетност, МВФ дава рамка за оценка на макроикономическите последствия от новото систематизиране, статистическото му отнасяне и ръководство, както и оценка на методите, по които то може да повлияе на устойчивостта на дълга, а също по този начин ще дава постоянно настояща информация за всички наличия, транзакции и търговия със СПТ — в това число следващ отчет за потреблението на СПТ след две години.

Кристалина Георгиева декларира, че с цел да усили изгодите от това систематизиране, МВФ предизвиква доброволното ориентиране на част от СПТ от страните със мощни външни позиции към най-нуждаещите се страни. " През последните 16 месеца някои членове към този момент се ангажираха да дават 24 милиарда щатски $, в това число 15 милиарда щатски $ от съществуващите си СПТ, на Доверителния фонд на МВФ за понижаване на бедността и напредък, който дава заеми на преференциални условия на страни с ниски приходи. Това е единствено началото и МВФ ще продължи да работи с нашите членове за надграждането на тези старания ", показва още тя.

Георгиева отбелязва още, че МВФ също по този начин разисква със своите страни членки опцията за основаване на нов поверителен фонд за резистентност и непоклатимост, който би могъл да употребява разпределените СПТ, с цел да помогне на най-уязвимите страни в структурната промяна, в това число в битката с провокациите, свързани с климата, а друга опция би могло да бъде насочването на СПТ в поддръжка на кредитирането от страна на многостранните банки за развиване.

" Отпускането на СПТ е значим съставен елемент от по-широките старания на МВФ за подкрепяне на страните в битката с пандемията, които включват: 117 милиарда щатски $ под формата на ново финансиране за 85 държави; облекчение на обслужването на дълга за 29 страни с ниски доходи; както и съвещания по политиките и поддръжка за развиване на потенциала за над 175 страни за обезпечаване на мощно и по-устойчиво възобновяване ", разяснява Кристалина Георгиева.

Повече информация за СПТ е оповестена.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР