Вашингтон. Ден след ден Русия бомбардира неуморно Донбас с артилерия

...
Вашингтон. Ден след ден Русия бомбардира неуморно Донбас с артилерия
Коментари Харесай

Associated Press: Руските сили напредват бавно, но сигурно в Донбас

Вашингтон. Ден след ден Русия бомбардира неуморно Донбас с артилерия и въздушни удари, осъществявайки муден, само че постоянен прогрес в завладяването на индустриалното сърце на съседа си, написа Associated Press в материал, показан без редакторска интервенция от Агенция „ Фокус “.

Тъй като спорът към този момент е четвърти месец, това е акция с високи залози, която може да дефинира хода на цялата война.

Ако Русия надделее в борбата за Донбас, това ще значи, че Украйна губи освен земя, само че може би по-голямата част от най-боеспособните си военни сили, отваряйки пътя на Москва да завземе повече територия и да диктува изискванията си на Киев. Руски неуспех може да постави основите за украинска контраатака и евентуално да докара до политически катаклизми за Кремъл.

След несполучливи ранни опити за завладяване на Киев и втория по величина град Харков без уместно обмисляне и съгласуваност, Русия насочи вниманието си към Донбас, район с мини и заводи, където подкрепяните от Москва сепаратисти се бият с украинските сили от 2014 година

Поучавайки се от по-ранните си неправилни стъпки, Русия стъпва по-внимателно там, разчитайки на бомбардировки с по-дълъг обхват, с цел да отслаби украинската защита.

Изглежда, че това работи: по-добре оборудваните съветски сили реализираха триумфи както в Луганския, по този начин и в Донецкия район, които съставляват Донбас, контролирайки над 95% от първия и към половината от втория.

Украйна губи сред 100 и 200 бойци дневно, сподели съветникът на президента Михаил Подоляк пред „ Би Би Си “, защото Русия „ хвърли съвсем всичко неядрено на фронта “. По-рано президентът Владимир Зеленски определяше дневния брой на починалите до 100.

Украинският министър на защитата Алексей Резников дефинира обстановката на фронта като „ извънредно сложна “, употребявайки отпратка към антично провидение на жертвоприношението, като сподели: „ Руският Моллох има доста средства да гълтам човешки животи, с цел да задоволи своето имперско его “.

Когато войната вървеше зле за Русия, мнозина смятаха, че президентът Владимир Путин може да претендира за победа след някои триумфи в Донбас и по-късно да излезе от спора, който съществено порази стопанската система и натовари нейните запаси. Но Кремъл даде да се разбере, че чака Украйна да признае всички облаги на Русия от началото на нашествието – нещо, което Киев изключи.

Руските сили управляват цялото крайбрежие на Азовско море, в това число стратегическото пристанище Мариупол, цялата Херсонска област — основна врата към Крим — и огромна част от Запорожкия район, която може да подкрепи предстоящ пробив по-дълбоко в Украйна и малко на брой чакат, че Путин ще спре.

В четвъртък той направи паралели сред украинския спор и войните от XVIII век с Швеция, водени от Петър Велики. Сега, както и в тези царски времена, „ нашата орис е да си връщаме и укрепваме ” историческите съветски земи, сподели Путин. Москва от дълго време счита Украйна за част от своята сфера на въздействие.

За разлика от предходни провали на бойното поле, Русия наподобява употребява по-консервативни тактики. Мнозина чакаха, че тя ще се опита да обкръжи украинските сили с солидно придвижване с клещи от север и юг, само че вместо това употребява серия от по-малки придвижвания, с цел да принуди бранителите към оттегляне и да не разтегли прекалено своите линии за доставяне.

Кийр Джайлс, специалист по Русия в лондонския мозъчен концерн Chatham House, сподели, че Русия „ концентрира цялата си артилерия върху един сектор от фронтовата линия, с цел да си пробие пътя напред, като изравнява всичко по пътя си “.

Западните публични лица към момента хвалят способността на украинските сили да пазят страната си, които отвръщат гневно и по сходен метод разчитат на артилерия и отстъпват в някои сектори, като постоянно стартират контраатаки.

„ Украйна следва политика на гъвкава защита, давайки земи там, където има смисъл да го прави, вместо да държи на всеки сантиметър от територията “, изяснява Джайлс.

Високопоставен западен чиновник, който приказва пред AP при изискване на анонимност, защото не е акредитиран да разисква сензитивния въпрос обществено, разкри, че съветската акция „ продължава да е затормозена надълбоко на всички “, отбелязвайки, че силите на съветските сили им лишава „ седмици, с цел да реализиран даже скромни тактически цели като завладяване на обособени села “.

Миналия месец руснаците изгубиха съвсем цялостен батальон при несполучлив опит да пресекат река Северски Донец и да основат плацдарм. Стотици бяха убити, а десетки бронирани машини - унищожени.

„ Има чувство за стратегическа импровизация или комплициране “, сподели служителят, прогнозирайки, че през лятото съветските военни могат да доближат „ точка, в която към този момент не могат дейно да генерират офанзивна бойна мощност “.

Русия има ясно преимущество в артилерията в борбата за Донбас, с помощта на по-големия брой тежки гаубици и ракетни установки и обилие от муниции. Украинците би трябвало да бъдат икономични в потреблението на артилерията си, като руснаците непрестанно удрят техните линии за доставка.

Украйна стартира да получава повече тежки оръжия от западните съдружници, които предоставиха десетки гаубици и в този момент възнамеряват да стартират да доставят системи за залпов огън.

Путин предизвести, че в случай че Западът даде на Киев ракети с по-голям обхват, които могат да доближават съветска територия, Москва може да удари цели в Украйна, които е щадяла до момента. Външният министър Сергей Лавров също сподели, че Русия може да отговори, като завземе повече земя за буферна зонас против сходни оръжия.

По-ранните териториални придобивки на Москва на юг, в това число Херсонска област и огромна част от прилежащата Запорожка област, накараха съветските чиновници и техните локални назначенци да обмислят проектите за присъединение на тези региони към Русия или за оповестяването им за самостоятелни, като тъй наречените нар. „ национални републики “ Донецк и Луганск.

Украински публични лица и западни анализатори показаха угриженост, че Москва може да се опита да разгърне офанзивата си в гъсто популации и индустриализиран район на Днепър (Днепропетровск) по-далеч на север, прогрес, който евентуално може да разреже Украйна на две и да сътвори нова опасност за Киев.

„ Руските цели в подтекста на тази война се трансформират според от обстановката на място “, показва Елеонора Тафуро Амбросети, анализатор от основания в Милано Италиански институт за интернационалните политически проучвания. „ Техните цели са задоволително гъвкави, с цел да се приспособяват към подтекста на място “, отбелязва тя и предвижда, че Русия може да се опита да навреди на стопанската система на Украйна, като завземе цялото крайбрежие, с цел да отнеме достъпа на Киев до интернационално мореплаване.

Висш съветски военачалник към този момент приказва за проекти за ампутиране на Украйна от Черно море посредством завладяване на районите Николаев и Одеса чак до границата с Румъния, ход, който също би разрешил на Москва да построи сухопътен кулоар към сепаратисткия район на Молдова Приднестровието, където се намира голяма съветска военна база.

Всички сходни упоритости зависят от триумфа на Москва на изток. Поражението в Донбас би сложило Киев в нестабилно състояние, като новобранците няма да имат уменията на закалените в борби бойци, които в този момент се бият на изток, а доставките на западни оръжия няма да са задоволителни, с цел да отхвърлен евентуално по-дълбок съветски напън.

Украинските управляващи отхвърлиха тези страхове, като показаха убеденост, че военните могат да устоят, да спрат съветския прогрес и даже да подхващат контраофанзива.

„ Планът на Украйна е явен: Киев изтощава съветската войска, пробвайки се да завоюва време за повече доставки на западни оръжия, в това число системи за противовъздушна защита, с вярата да стартира ефикасна контраатака “, споделя анализаторът Николай Сунхуровски от Центъра Разумков, основан в Киев мозъчен концерн.

Филип Брийдлав, пенсиониран военачалник от военновъздушните сили на Съединени американски щати, който беше висш пълководец на НАТО от 2013 до 2016 година, предизвести против всяко преустановяване на огъня, което би консолидирало триумфите на Русия в бойното поле.

„ Това е като да отглеждаш 2-годишно дете “, сподели той. „ Ако позволите неприятното държание да остане, или още по-лошо, в случай че премиите неприятното държание, ще получите още неприятно държание ”.

Когато Русия нахлу в Грузия през 2008 година, отговорът на Вашингтон беше несъответстващ, а когато Москва завладя Крим през 2014 година, „ отговорът на Запада и Съединените щати на това беше непълен за задачата “, добави Брийдлав.

Сега, когато Русия се върна за повече, Западът получава още един късмет да отговори. „ Как ще приключим тази война, съгласно мен ще реши дали ще забележим повече от това в бъдеще “, добави той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР