Вашингтон. Администрацията на САЩ твърди в отговор на критиките от

...
Вашингтон. Администрацията на САЩ твърди в отговор на критиките от
Коментари Харесай

Държавният департамент: САЩ направиха повече от всеки друг, за да предотвратят войната в Украйна

Вашингтон. Администрацията на Съединени американски щати твърди в отговор на рецензиите от съветския президент Владимир Путин, че Съединените щати са създали повече от другите страни, с цел да предотвратят борба в Украйна, предава ТАСС .

На постоянен брифинг за публицисти във вторник, представителят на Държавния департамент Нед Прайс удостовери, че Вашингтон е взел под внимание забележките на съветския водач във видео послание към участниците и гостите на 10-ата Московска интернационална конференция по сигурността. „ Е, неоснователността на мненията на президента Путин не остана незабелязана тук. Точно заради повода, че никоя друга страна не направи повече в навечерието на бруталната инвазия на Русия в Украйна, с цел да се опита да предотврати война “, съобщи служителят на американското външно министерство.

От негова позиция Вашингтон интензивно се е опитвал да предотврати развиването на обстановката към Украйна по боен сюжет. „ Взаимодействахме освен с нашите сътрудници и съдружници в НАТО и Киев, само че и с руснаците – на високо равнище “, означи Прайс. Той напомни, че в навечерието на началото на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна сред съветския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен са се състояли „ няколко срещи лице в лице “. Освен това Прайс обърна внимание на диалозите сред съветския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков и първия заместник-държавен секретар Уенди Шърман, консултациите посредством Организацията за сигурност и съдействие в Европа и Съвета Русия-НАТО.

Според Прайс всички тези контакти не са дали стремежи резултат, „ защото президентът Путин бе твърдо решен “ да осъществя проекти за интервенция в Украйна. Според американския посланик единствено съветското държавно управление носи отговорност за продължаващите военни дейности в Украйна. Съединени американски щати единствено доставят на Украйна средства за самозащита, отбрана на суверенитета и независимостта, счита Прайс.

Освен това той не отхвърли, че Вашингтон „ приканва страните по света да не взаимодействат с военно-промишления бранш на Русия “, т.е. да не влизат във военно-техническо съдействие с Москва. Сключването на контракти от други страни с съветската отбранителна промишленост за доставка на оръжия и военно съоръжение на Москва може да докара, наред с други неща, до наказания от страна на Съединени американски щати и „ десетки други страни “ измежду съдружниците на Вашингтон, предизвести Прайс.

По-рано президентът на Русия съобщи, че страните на Запада се пробват да запазят „ хегемонията, която им се изплъзва от ръцете “, само че ерата на еднополюсния международен ред отива в предишното. „ За да запазят своята надмощие, те (западните страни) се нуждаят от спорове. Ето за какво те приготвиха ориста на пушечно месо за народа на Украйна, осъществиха „ антируския “ план, затвориха си очите за разпространяването на неонацистите идеология, кланетата на жителите на Донбас, доставяха и не престават да доставят с оръжия киевския режим, в това число тежки въоръжения “, сподели Путин. Според него „ обстановката в Украйна демонстрира, че Съединени американски щати се пробват да проточат този спор “. Президентът добави, че Съединените щати работят „ тъкмо по същия метод “, като „ разпалват конфликтен капацитет в Азия, Африка и Латинска Америка “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР