Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да

...
Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да
Коментари Харесай

Ще живея по-спокойно. Гешев разговаря с ДПС и се съгласи правомощията му да бъдат ограничени

Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

Главният прокурор Иван Гешев е склонен пълномощията му да бъдат лимитирани до чисто административни функционалности.

Това заявява самият той по време на среща с представители на парламентарната група на Движение за права и свободи в Народното събрание в петък. Тя се състоя по покана на придвижването в отговор на за промяната на правосъдната система, на който по-рано тази седмица откликнаха и.

По време на диалога Гешев беше запитан от водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ каква е позицията му, в случай че пълномощията му отпред на държавното обвиняване бъдат лимитирани единствено до административни функционалности.

" Създадохме Комисия по конституционни въпроси, аз самият влязох в нея, и ни следва да преглеждаме такива тематики ", посочи депутатът.

" Изглежда ми извънредно добре, на мен персонално, тъй като ще пребивавам по-спокойно в персонален проект ", отговори основният прокурор, добавяйки, че се надява да се срещне и с " Демократична България ", " тъй като няма по какъв начин без да се води естествен диалог, без да се чуят причини ".

" Демократична България " е една от партиите в 48-ото Народно заседание, които упорстват за неговата оставка дружно с " Продължаваме промяната ". Позиции против Гешев към момента декларират и " Възраждане ", и Българска социалистическа партия. Очаква се той да се срещне с левицата във вторник, само че идни срещи с останалите парламентарни обединения към момента не са обявени.

" Моето мнение е, че това е една тематика, която би трябвало да бъде обсъждана професионално. А главният механизъм за тази смяна е през конституцията, всички други опити не почиват на законодателството. Препоръките на Венецианската комисия са, че тази смяна би трябвало да бъде съобразена с конституционната рамка ", сподели още основният прокурор.

Проблемът с недосегаемостта на основния прокурор от наказателно гонене стои пред България от ноември 2009 година, когато (ЕСПЧ) за пръв път я разяснява в решението си по делото " Колеви против България ", заведено от наследниците на разстреляния през 2002 година прокурор Николай Колев.

През идващите години рекомендации и упования за решаването на този проблем от време на време са идвали от Съвета на Европа и Европейската комисия. Само преди ден за следващ път уточни, че чака цялостна правосъдна промяна.

По мотив концепцията за назначението на висш арбитър, който да проверява основния прокурор, препоръчана от кабинета на Кирил Петков, Гешев разяснява: " Няма по какъв начин да определиш един арбитър от Върховния касационен съд без той да има предпочитание. Той няма да си го аргументи. "

" За един месец ще има 150 сигнала за всичко допустимо и в случай че няма система за отсяване на сигналите, основният прокурор ще си стои непрестанно краткотрайно отхвърлен ", добави той.

Подобно на сътрудниците си от " Българско напредък " и ГЕРБ, Карадайъ означи, че сред институциите би трябвало да има разговор. Лидерът на Движение за права и свободи дефинира като " рамбовщина " разногласията сред другите парламентарни групи и добави, че " когато справедливостта се въздава не по закон и по правила, а по разбирания, там към този момент демокрацията е в тотална рецесия ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР