Вървим към нови избори, защото виждаме, че изминалият един месец

...
Вървим към нови избори, защото виждаме, че изминалият един месец
Коментари Харесай

Ще обърне ли Нинова палачинката? Политолози горещо за ГЕРБ

Вървим към нови избори, тъй като виждаме, че миналият един месец от провеждането на парламентарните избори, беше прахосан. Причината е, че най-голямата по бройка парламентарна група не направи съществени старания за търсене на болшинство. Видяхме, че контактната им група не докара до нищо. Това не е продуктивно, трябва да се подходи рационално и ГЕРБ да потърсят контакт и съдействие с партии, склонни да  сформират държавно управление с тях. На този стадий на контактната група и диалозите с Иван Гешев откликнаха Движение за права и свободи и " Български напредък ". През идващите седмици още веднъж ще забележим една такава игра от страна на политическите партии, още повече щом стана ясно, че Правната комисия ще прегледа връщането на хартиената бюлетина. Това заяви политологът доцент Милен Любенов.

Според политологa проф. Росен Стоянов е по-добре " да се лишим от 400 000 души, които не излизат да гласоподават поради страха си от машините, в сравнение с да допуснем 400 000 недействителни бюлетини ".
-->
" Възможно е да се случи нещо - в случай че не коалиция, то най-малко една поддръжка за сформиране на държавно управление на малцинството ", акцентира той.

Събеседникът му е на мнение, че обединението на малцинството би била работещ вид, в случай че " има предварителна сделка сред избрани партии, че ще следват дадена стратегия, а недостигащите гласове ще идват от друга партия, която ще ги поддържа ".

" Движение за права и свободи и " Български напредък " са двете партии, които са склонни да се коалират с ГЕРБ. Общо те има 115 депутати, тъй че им би трябвало още дребна поддръжка.   Видяхме, че по избрани тематики Българска социалистическа партия влезе в този диалог. Не бих изключил сходна коалиция, в случай че сте стигне до третия мандат ", разяснява проф. Стоянов. 

В студиото на Bulgaria ON AIR Любенов сподели още, че в случай че третият мандат бъде връчат на Българска социалистическа партия, той е жертван на неуспех. 

Двамата коментираха и решението на служебния кабинет да не изготвя нов бюджет. Те го поддържаха, защото по думите им зад бюджета би трябвало да стои ясно парламентарно болшинство, което липсва все още.

Доц. Любенов е на мнение, че предлагането на ГЕРБ за понижаване на цените на горивата с 1 лв. опонира на всякаква пазарна логичност. Политологът го дефинира като " избирателен ход, върху който ще се упражняват партиите идната седмица ".

" Политическите партии ще създадат търговия с решенията по този и други въпроси, без да сме наясно кой какво залага и предлага ", заключи проф. Стоянов.

Събеседникът му заключи, че " най-накрая би трябвало страната да изпрати военна помощ за Украйна ", защото към този момент сме изпуснали този метод като способ за рационализация на своята войска. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР