Варненският окръжен съд отказа да изпълни Европейска заповед за арест

...
Варненският окръжен съд отказа да изпълни Европейска заповед за арест
Коментари Харесай

Съдът обяви за невменяем Сашо от Варненско, вместо в австрийски затвор го прати в психиатрия

 Варненският областен съд отхвърли да извърши Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена на 03.02.2021 година от Прокуратура на Виена, за предаване на С, оповестиха от пресслужбата на съда. 

Австрийските управляващи го упрекват за осъществени 14 закононарушения - взломни обири и опити за такива във Виена в интервала 11.10.2020 – 16.10.2020 година Обект на похищенията били най-вече салони за хубост, от които Сашо А. самичък и в съучастничество присвоявал пари, фризьорски и козметични артикули. Максималното наказване за осъществените закононарушения съгласно законодателството на Австрия е до 5 години затвор. 

Престъпленията, за които е разследван 25-годишния мъж са наказуеми и по българското законодателство. 

Сашо А. е бил арестуван на 16.02.2021 година от органите на реда в Провадия.

С решение на Районния съд в Провадия от февруари тази година, 25-годишният мъж е следвало да бъде настанен за наложително лекуване в Държавната психиатрична болница в Карвуна. Съдебният състав на Варненския областен съд реши, че съображение да откаже да извърши ЕЗА е фактът, че се касае за невменяемо лице, което е наказателно неотговорно, сходно на малолетните.

Съдът анулира взетата във връзка с Сашо А. мярка за неотклонение " задържане под стража “ и постанови незабавното му привеждане за наложително лекуване в психиатричната болница.

Решението предстои на обжалване или митинг пред Варненския апелативен съд в 5-дневен период, считано от през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР