Варненският административен съд отмени сделката на варненската община за Пловдивския

...
Варненският административен съд отмени сделката на варненската община за Пловдивския
Коментари Харесай

“Демократична България” отвоюва чрез съда Пловдивския панаир

Варненският административен съд анулира договорката на варненската община за Пловдивския панаир, с която той мина напълно под контрола на предприемача Георги Гергов. 

Втори състав на Варненския административен съд с ръководител Веселина Чолакова анулира решението на общинския съвет на Варна от 10 декември, с което акциите на общината в „ Международен панаир Пловдив “ АД се апортират в сдружението на Гергов „ Пълдин Туринвест “ АД.

Това са 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинал 1 лев, представляващи 29 на 100 от капитала на Панаира. С прехвърлянето на акциите „ Пълдин Туринвест “ ставаше притежател на 79,3% от акциите на “Международен панаир Пловдив ” и по този начин Гергов можеше да взема независимо безусловно всички решения.

“Демократична България ” повече от две години води борба против прилапването на Панаира от Гергов. Миналия март съпредседателят на групировката Христо Иванов подаде сигнал в прокуратурата за следствие на приватизирането на мажоритарния дял от сдружението в интерес на “Пълдин Туринвест ”.

През октомври предходната година юрист Веселина Александрова, общински консултант на “Демократична България ” в Пловдив и ръководител на локалната организация на “Да България ”, разкри скица за цялостното завземане на Панаира от Гергов посредством прекачване на акциите на община Варна в него по самодейност на кмета Иван Портних.

В борбата против противозаконната договорка сплотиха напъните си общинските съветници на “Демократична България ” в Пловдив и Варна, само че в края на годината болшинството във Варненския общински съвет гласоподава апорта. Лобисткото решение в локалния парламент на Морската столица бе взето с 28 гласа „ за “ – от ГЕРБ, БЗНС-Ал. Стамболийски, Вътрешна македонска революционна организация, Движение за права и свободи и двама самостоятелни. „ Против “ гласоподаваха 15 съветници – от „ Демократична България “, Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и един от Вътрешна македонска революционна организация.

През декември депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев попита от парламентарната естрада служебния министър председател Стефан Янев какво може да направи държавното управление против това Панаирът да отиде в ръцете на Гергов, само че Янев единствено удостовери, че това е скрита приватизация и със страдание даде да се разбере, че въпросът е в ръцете на локалната и на правосъдната власт.

Накрая общинарите на Демократична България от Варна и Пловдив желаеха от регионалния шеф на Варна да изиска от съда анулация на решението на Варненския общински съвет. Тогавашният регионален Марио Смърков подаде тъжба в законовия период в административния съд, който в този момент анулира договорката.

Битката обаче не е завършила, тъй като решението на Варненския административен съд може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Върховния административен съд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР