Варненската окръжна прокуратура е сезирана за ремонта на училище Димчо

...
Варненската окръжна прокуратура е сезирана за ремонта на училище Димчо
Коментари Харесай

Прокуратурата нищи далавери при ремонт на варненско училище

Варненската окръжна прокуратура е сезирана за ремонта на учебно заведение " Димчо Дебелянов " в града, заяви през днешния ден шефът на ОДМВР - Варна старши комисар Атанас Михов.

По думите му инспекция по случая са направили чиновниците на Икономическа полиция. Тя е почнала, откакто през февруари тази година паднаха керемиди от покрива на образователното заведение, на което бе изработен ремонт за 2,6 милиона лв.. Михов добави, че преписката по случая е предадена в прокуратурата с мнение за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по работа, написа Българска телеграфна агенция.

Общината направи ремонт на учебното заведение по европейски план, сподели регионалният шеф Благомир Коцев. И посочи, че откакто приключат всички инспекции по случая, той най-вероятно ще сезира и Европейската прокуратура.

Ремонтът на постройката стартира през 2018 година, напомни шефът на учебното заведение Калина Нушева. Тогава децата бяха разпределени в други образователни заведения, с цел да продължат да учат обикновено. През септември 2019 година постройката бе въведена в употреба. По думите на Нушева още в края на същата година тя е подала сигнал до общината, че от покрива има надвиснали керемиди, тъй като са разместени. Директорът посочи, че оттогава до през днешния ден е подала 55 разнообразни сигнала до общината в града.

Началникът на Регионална дирекция-ДНСК във Варна Кирил Москов посочи, че след случая през февруари, специалисти на дирекцията са създали инспекция. По предварителни данни покривната завивка има нарушавания. Конструкцията под покрива обаче няма потребност от в допълнение подсилване. Окончателното мнение на дирекцията ще бъде оповестено през идната седмица.

На обособена конференция през днешния ден заместник-кметът на Община Варна Христо Иванов изясни, че след случая през февруари с падналите керемиди е направена оценка на вредите. По думите му парите за възобновяване на покрива – пет хиляди лв., ще бъдат обезпечени от застрахователното сдружение.

Според Иванов през 2021 година са установени недостатъци на физкултурния салон и покривното покритие. Сградите обаче към момента са в гаранция след ремонта, посочи зам.-кметът. Общината е направила опит да се свърже с фирмата-изпълнител – „ Рич 5 “, само че връзка не е осъществена.

По тази причина през февруари тази година общината афишира социална поръчка, на която са се явили четирима претенденти. Вече е определен реализатор, който ще поеме гаранционните поправки. Работата ще започва най-късно месец след сключване на контракта, като нужната сума ще бъде към 67 хиляди лв.. Общината ще заплати ремонта, само че ще си търси парите по правосъден ред, заключи Иванов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР