Варненската Апелативна прокуратура е започнала досъдебно производство срещу варненския кмет

...
Варненската Апелативна прокуратура е започнала досъдебно производство срещу варненския кмет
Коментари Харесай

Прокуратурата е започнала досъдебно призводство срещу варненския кмет Иван Портних заради Пловдишвския панаир

Варненската Апелативна прокуратура е почнала досъдебно произвеждане против варненския кмет Иван Портних за закононарушение по работа, обвързвано с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир от предприемача Георги Гергов. Конкретната причина за почналото досъдебно произвеждане против Портних е бездействието му, след решение на варненския Общински съвет от 17 мвай 2017 година акциите от Пловдивския панаир в размер на 29% от капитала му, собственожст на локалната администрация да бъдат върнати на страната.

За дейностите на Варненската Апелативна прокуратура заяви в профила си във " Facebook " Стела Николова, депутат от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Започналото следствието е текстове от Наказателния кодекс, които гласят, че " за лице, което наруши или не извърши служебните си отговорности, или надвиши властта или правата си за да набави полза и освен това са настъпили обилни нездравословни последствия се планува отнемане от независимост от 1 до 8 години ".

 Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да стартира преодоляването на Пловдивския панаир Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да стартира преодоляването на Пловдивския панаир

През 2017 година Общинският съвет във Варна гласоподава акциите на " Пловдивски панаир " АД да бъдат върнати в Министерството на стопанската система. Това обаче по този начин и не се случи, а по-късно даде опция на предприемача Георги Гергов да стартира процедура по окончателното преодоляване на сдружението.

Като някогашен общински консултант във Варна още през декември 2021 година Стела Николова подаде сигнал до прокуратурата, за това, че кметът Портних не е извършил решението на Общинския съвет в града от май 2017 година От своя страна Общинският съвет не е избирал собствен представител в Общото заседание на на акционерите в " Пловдивски панаир " в продължение на цели 5 години след придобиването на близо една трета от капитала му. " Това дава вяра, че в последна сметка бездействието на кмета Портних в интерес на ползите на Георги Гергов за сметка на общината и страната ще бъде осъдено ", разяснява Стела Николова.

 С общителното подпомагане на ГЕРБ Георги Гергов получи цялостен надзор върху Пловдивския панаир (допълнена) С общителното подпомагане на ГЕРБ Георги Гергов получи цялостен надзор върху Пловдивския панаир (допълнена)

" Г-н Портних и болшинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още на следващия ден да подхващат дейности, като внесат точка в дневния ред на сесия на Оценка за съвместимост за връщане на акциите от " Пловдивски панаир " на страната и по този метод да облекчат ситуацията на господин Портних във връзка с това досъдебно произвеждане, като възстановят и публичния интерес и запазят Пловдивския панаир за всички българи ", написа през днешния ден в профила си във " Facebook " Стела Николова. Призовавам Бойко Борисов, в случай че не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да подреди на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на стопанската система ", написа още в обявата в обществената мрежа.

Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР