Варненката Виолета Иванова е първата жена, обиколила света сама на

...
Варненката Виолета Иванова е първата жена, обиколила света сама на
Коментари Харесай

Варненка е първата жена, обиколила света на мотоциклет

Варненката Виолета Иванова е първата жена, обиколила света сама на мотоциклет. Изминава над 50 хиляди километра през 70 страни. Не я отхвърлят нито злополука, която претърпява в Индия, нито фактът, че оставя 3-годишното си дете на грижите на мъжа си Тодор.
Виолета Иванова е родена във Варна. Завършва магистратура по логика на психиката в Софийския университет. Работи 15 години като HR – управител човешки запаси и организира образования в разнообразни компании във Варна и София, където през днешния ден живее. „ Практикувах логика на психиката на работното място, само че завърших с тази кариера. През 2014 година се отдадох на пристрастеността си към моторите “, споделя тя.
Качва се на мотоциклет едвам на 36 години, когато взема брошура. Първо пътешества из България. Виолета е обожател на паметния „ Харли Дейвидсън “. Първия си мотор купува през 2012 година Днес кара втори „ Харли “, който е купила през 2015 година Той е от серията Fat Bob („ Дебелия Боб “) и даже си има име – кръстила го е „ Борис “. Приема го като одушевено създание, разчита, че няма да я остави на пътя.
С първия „ Харли “ прави първото си дълго пътешестване от България до Испания през 2014 година Тогава тя и мъжът ѝ са на два мотора: тя на „ Харли “, той на БМВ, като зад него на седалката се вози и по-голямата им щерка Стефана.
Първата огромна независима обиколка из Европа на Виолета е през 2015 година – 10 000 км през 10 страни и назад. Пътува с мотото: „ Една жена, един „ Харли “ и една идея “. Каузата ѝ е предварителна защита на рака на гърдата. Прави и втора обиколка на Европа по различен маршрут през 2018 година „ Преди да стартира околосветското си пътешестване през 2019 година, бях понатрупала хиляди километри “, споделя тя.
Междувременно през 2016 година се ражда по-малката й щерка Тея и тя стопира за малко с дългите преходи. Тръгва на околосветското странствуване, когато е на 44 години. „ Исках да покажа на Тея, която тогава беше на 3 години, че всичко е допустимо, даже и на една възраст над 40. Да обиколиш света – и то с мотор, който несъмнено не се възприема като верния “, споделя Виолета.
Планирания маршрут за 9 месеца Виолета осъществя с спирания, в границите на 4 години. Първо потеглят тримата: тя на мотор, зад нея Тодор в колата, дружно с дребната Тея. Маршрутът е Азия, Австралия, Нова Зеландия, Южна и Северна Америка. Решава най-тежкия за преход континент Африка да остави като настрана странствуване.
В Индия Виолета катастрофира. Чупи си челюстта и ръката, прибира се в България. След няколко месеца се връща на мястото, където е аварирала, и идващите 6–7 месеца продължава сама. В Нова Зеландия стига по Коледа и се прибира при фамилията си за празниците.
Докато нейният „ Борис “ пътува с транспортен съд в резервоар сред Азия и Южна Америка, тя кара през Австралия и Нова Зеландия. „ Успях някак да убедя хората от компанията на „ Харли “ да ми дадат два други мотора за Австралия и Нова Зеландия “, споделя Виолета.
Едва тази пролет съумява да приключи обиколката си. „ С моя мотор летяхме съвсем по едно и също време на самолети. Аз дойдох в Панама, а той на идващия ден “, споделя Виолета. Тя прекосява Централна, след това Северна Америка и се връща назад към Европа от Канада, откъдето с „ Борис “ летят със аероплан до Атина.
Своите прекарвания от пътуването – от заминаването, през злополуката в Индия до връщането – Виолета е отразила в първата си книга – „ С милостта на Кали “. В момента тя написа втората книга – за пътешествието си от връщането си в Индия – през цяла Азия, Австралия до Нова Зеландия. В третата книга ще опише за приключенията си в Южна Америка, а четвъртата ще е за пътуването в Централна и Северна Америка.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР