Варна. Варненският апелативен съд разгледа жалбите на четирима обвиняеми срещу

...
Варна. Варненският апелативен съд разгледа жалбите на четирима обвиняеми срещу
Коментари Харесай

Трима обвиняеми за отглеждане на конопени растения в наркооранжерия в Шуменско, остават в ареста, а четвърти е с подписка

Варна. Варненският апелативен съд прегледа жалбите на четирима обвинени против задържането им под стража за това, че в съучастничество, при продължавано закононарушение са произвеждали и държали високорискови наркотични субстанции, предопределени за разпространяване, и за това, че са отглеждали растения от типа на конопа, оповестиха от пресцентъра на съда . Окръжен съд Шумен е определил най-тежката мярка за неотклонение по отношение на трима мъже и една жена, и е сложил под домакински арест втора жена. Апелативната инстанция удостовери ограниченията по отношение на Мирослав И., Аспарух В. и Лора П., а за Костадин Д. постанови подписка.

Разследването почнало през септември, след получена в полицията информация от поданици на село Златна равнища, че в региона на остарялата мелница постоянно идват непознати коли. При инспекция на място в ранните часове на 29 декември 2021 година били открити 4 автомобилни полуремаркета, механически оборудвани с осветяване, системи за поливане и отопление, за развъждане на марихуана. Мирослав И., Аспарух В. и Лора П. са хванати в миг, когато полагали грижи за развиването на растенията. Костадин Д. пък е притежател на парцела и на 3 от полуремаркетата. Иззети били към 1 200 обрани растения и 400 растения в саксии. В помещение, пригодено за сушилня, били открити и над 10 кг подготвена сушена продукция - марихуана. Според прокуратурата, става въпрос за произвеждане и владеене на неразрешени субстанции в огромни размери. За действието законодателят е планувал отнемане от независимост сред 3 и 12 години, и санкция от 10 000 до 50 000 лв..

Част от юристите на обвинените показаха процесуални пропуски - протоколите за оглед в частта на изземването не са утвърдени от арбитър, което ги прави негодно доказателствено средство. Растителната маса пък не е подлагана на полеви тест и на експертна информация. Представителят на Апелативната прокуратура увери, че недоволствата ще бъдат задоволени в най-кратки периоди. От друга страна, държавното обвиняване акцентира, че незаконната активност по развъждането на коноп и добиването на марихуана е била добре проведена и много скъпа, поради средствата за съоръжение на оранжерията. В случая е прилагана и висока степен на нелегалност.

Апелативният съд акцентира, че позволените пропуски и лимитираният размер доказателства в този начален стадий от следствието не разколебават съществуването на обосновано съмнение, че тримата обвинени са взели участие в развъждането на растение, сложено под необикновен надзор. Намерената суха маса също съставлява наркотично вещество, сложено под позволителен режим. Въззивната инстанция обърна внимание, че са осъществени тежки закононарушения, което е станало в изискванията на съизвършителство от лица, живеещи в разнообразни градове от страната. Освен това три тях са арестувани в развой на грижа за растения, намиращи се под необикновен надзор, което води до безапелационен извод за съпричастността им към развъждането.

Предстоящото осъществяване на редица процесуално-следствени дейности обосновава нуждата на този стадий мярката за неотклонение на Мирослав, Аспарух и Лора да бъде „ задържане под стража “. Съдебният състав обърна внимание, че въпреки дамата да страда от астма, положението не й е попречило да обитава на място за развъждане коноп, което се отличава с лимитирано количество пресен въздух. Не бяха подценени и характеристичните данни за Лора П. – против нея се води досъдебно произвеждане за ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции.

Въззивната инстанция съобрази неналичието на каквито и да е доказателства за съпричастност на притежателя на парцела Костадин Д. към незаконната активност, даже като помощник. Затова и правосъдният състав не откри законови учредения за задържането на този обвинен под стража или под домакински арест – ограничения, които лимитират свободното му напредване. Отчетена обаче беше информацията, че е отдал чартърен парцела, без да получава наем, само че пък със обвързване да заплаща употребяваната електрическа енергия.

С тези причини Апелативен съд – Варна удостовери правосъдните актове на Шуменския областен съд по отношение на Лора П., Мирослав И. и Аспарух В. като верни, законосъобразни и обосновани, а във връзка с Костадин Д. взе мярка „ подписка “.
Определенията на актуалната инстанция не подлежат на обжалване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР